Prebežniki so spet skušali prebiti ograjo na grško-makedonski meji in makedonska policija jih je spet razgnala s solzivcem in drugimi sredstvi. Foto: Reuters
Prebežniki so spet skušali prebiti ograjo na grško-makedonski meji in makedonska policija jih je spet razgnala s solzivcem in drugimi sredstvi. Foto: Reuters
false
V Idomeniju je obtičalo 11.000 ljudi, ki živijo v zelo slabih razmerah, a vztrajajo v upanju, da bodo le lahko nadaljevali pot proti severu in zahodu Evrope. Foto: Reuters
false
V Makedoniji je na dvodnevnem obisku slovenski predsednik Borut Pahor, ki je pozdravil slovenske policiste na grško-makedonski meji in pohvalil Makedonijo za njen trud pri preprečevanju prebežnikom, da nadaljujejo pot. Foto: Reuters
Na makedonsko-grški meji spet solzivec

Tuje tiskovne agencije poročajo, da se je okoli sto jeznih prebežnikov približalo žični ograji na meji in jo skušalo podreti, a so se mednje in med ograjo postavili grški policisti. Makedonska policija je uporabila tudi šok granate.

Spomnimo, makedonska policija je že v nedeljo razgnala prebežnike, ki so hoteli prebiti ograjo, pri tem pa je uporabila tako solzivec in vodni top, domnevno pa tudi gumijaste naboje. Poškodovanih je bilo več kot 250 prebežnikov. Makedonija je takrat grški policiji očitala, da ni posredovala in poskrbela za varnost na svoji strani meje, medtem ko so Atene Skopje kritizirale zaradi "pretirane uporabe sile" nad prebežniki.

Že več kot mesec dni je okoli 11.000 prebežnikov ujetih pred makedonsko mejo, ki zanje ostaja zaprta. Kljub obupnim razmeram jih večina vztraja, nekaj pa jih je organizirano odpotovalo v namestitvene centre po Grčiji.

Pahor pohvalil delo Makedonije
Incident na meji se je zgodil le nekaj sto metrov od mesta, kjer so se mudili makedonski predsedniki Gjorge Ivanov ter predsednika Slovenije in Hrvaške, Borut Pahor in Kolinda Grabar-Kitarović, ki sta na dvodnevnem obisku v Makedoniji.

Pahor in hrvaška kolegica sta namreč obiskala tranzitni center za migrante v Gevgeliji, kjer sodelujejo tudi slovenski in hrvaški policisti. Makedonija je pred dobrim mesecem za begunce in migrante zaprla mejo z Grčijo v skladu z dogovorom držav na balkanski begunski poti.

Pahor je dejal, da opravlja Makedonija zelo pomembno nalogo, saj je, kot je dejal, glavni branik - skupaj s slovenskimi, hrvaškimi in drugimi policijskimi silami iz EU-ja - pred nezakonitim prestopanjem migrantov. S hrvaško kolegico sta se makedonskemu predsedniku zahvalila za trud makedonskih oblasti.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.

Na makedonsko-grški meji spet solzivec