Po najdbi zakrilca na Reunionu se je iskanje MH370 močno okrepilo. Foto: Reuters
Po najdbi zakrilca na Reunionu se je iskanje MH370 močno okrepilo. Foto: Reuters

Malezijske oblasti so se za to odločile, potem ko so na Maldivih v nedeljo sporočili, da so na severnih atolih arhipelaga našli razbitine neznanega letala. Razbitine so že prenesli v skladišče za nadaljnje teste Malezijcev, ki so jim zaradi lastnih omejitev prepustili nadaljnjo preiskavo.

Francozi bolj zadržani kot Malezijci
V Kuala Lumpurju sicer ocenjujejo, da je še prezgodaj za špekulacije o tem, ali gre za razbitine potniškega letala malezijske letalske družbe Malaysia Airlines, ki je izginilo 8. marca lani z 239 ljudmi na krovu.

Na območju Indijskega oceana so pozornejši na razbitine letal, odkar je Malezija prejšnji teden potrdila, da je razbitina, ki jo je naplavilo na francoski otok Reunion, del pogrešanega boeinga 777. Francoski preiskovalci so sicer bolj zadržani in so za zdaj sporočili le, da obstaja velika verjetnost, da gre za del pogrešanega letala.

Največja iskalna akcija v zgodovini letalstva
Malezija je po tem odkritju pozvala bližnji Madagaskar in Južno Afriko, naj bodo pozorni, saj obstaja možnost, da bi razbitine letala naplavilo tudi na njihovo obalo. Iskanju v prostranostih Indijskega oceana se je pridružil tudi Mauritius. Reunion sicer leži kar 5.700 km stran od Kuala Lumpurja, kjer je lani let MH370 vzletel in namesto proti Pekingu zavil na zahod proti Indijskemu oceanu, kjer je izginil brez sledu, dokler ni na plažo naplavilo zakrilca. Iskanje letala MH370, ki ga vodita Malezija in Avstralija je sicer že zdaj bila največja iskalna akcija v zgodovini letalstva.