Najdeni kos letala naj bi 'skoraj gotovo' pripadal boeingu 777. Foto: Reuters
Najdeni kos letala naj bi 'skoraj gotovo' pripadal boeingu 777. Foto: Reuters
Dobro leto dni kasneje svojci žrtev še vedno čakajo na odgovore. Foto: Reuters
Ugotavljanje, za katero letalo gre, naj bi trajalo nekaj dni. Foto: Reuters
So na Reunionu našli razbitine MH370?

Malezijski premeir Najib Razak je prepričan, da je naplavljeni dva metra dolg objekt, znan kot flaperon, del pogrešanega potniškega letala. "Skoraj gotovo je, da je flaperon z boeinga 777. Naš glavni preiskovalec mi je to povedal," je dejal namestnik malezijskega ministra za promet Abdul Aziz Kap
ravi
. Kot je še povedal, se malezijska ekipa odpravlja na otok Reunion, preverjanje, ali gre za ostanke leta MH370, pa naj bi jim vzelo dva dni.

V Avstraliji ob tem malce bolj zadržano ugotavljajo, da gre za "zelo pomemben razvoj dogodkov" v razpletanju skrivnosti leta MH370, letala, ki je z 239 ljudmi na krovu brez sledi izginilo marca lani na poti iz Kuala Lumpurja v Peking.

Tri teorije
Francoska agencija za preiskovanje letalskih nesreč BEA je medtem sporočila le, da najdene razbitine preiskujejo in da je za zaključke še prezgodaj. Ker razbitin še niso mogli klasificirati, se porajajo tri teorije.

Po prvi naj bi šlo za razbitine dvomotornega letala, ki se je na jugu otoka ponesrečilo 4. maja 2006, po drugi za razbitine jemenskega letala A310, ki je na Komorih padlo leta 2009, po tretji pa za kos pogrešanega letala MH370.

Iskanje potekalo precej vzhodneje
Iskanje izginulega letala, na čelu katerega je Avstralija, se je sicer osredotočilo na 50.000 kvadratnih kilometrov veliko območje na jugu Indijskega oceana ob Avstraliji, slabih 4.000 kilometrov stran od Reuniona. A obenem je MH370 edini primer v zadnjih 20 letih, ko je boeing 777 padel južno od ekvatorja, kar pomeni, da če se izkaže, da gre za del boeinga 777, to pomeni, da gre skoraj zagotovo za MH370, saj je to edino pogrešano letalo tipa 777.

Avstralski minister za promet in infrastrukturo Warren Truss medtem ugotavlja, da je najdba razbitin letala na Reunionu "zelo pomemben razvoj dogodkov" na lovu za MH370 in da je mogoče, da gre za ostanke dolgo pogrešanega letala.

Kot je pojasnil Truss, leži Reunion resda zelo daleč od iskalnega območja, na katerega so se osredotočili, vendar pa ni v nasprotju z ugotovitvami preiskovalcev. V 16 mesecih lahko del krila opravi zelo dolgo pot, je dejal in spomnil, da se najdenih razbitin držijo školjke, kar kaže, da so bile dolgo v vodi.

Prve teorije zarote
Avstralski strokovnjaki sicer še naprej predvidevajo, da je glavnina letala nekje na morskem dnu ob obali Avstralije, ki ga preiskujejo, in za zdaj iskalne strategije ne nameravajo spreminjati. Bodo pa temeljito preiskali okolico Reuniona, a to je v bistvu naloga malezijskih in francoskih preiskovalcev, je povedal.

Ob zadnjem razvoju dogodkov so se na družabnih omrežjih že pojavile prve teorije zarote, češ da ne gre za razbitine boeinga 777, ampak manjšega letala, preiskovalci pa teorijo o MH370 podpihujejo, da bi potolažili svojce žrtev, ki še vedno iščejo odgovore, kaj se je zgodilo z letalom. Svojci so se na odkritje razbitin odzvali z določeno previdnostjo in sumničavostjo ter sporočili, da je še kar nekaj odprtih vprašanj brez odgovorov.

So na Reunionu našli razbitine MH370?