6,8 milijona volilnih upravičencev v Maliju odloča, kdo bo vodil državo. Foto: EPA
6,8 milijona volilnih upravičencev v Maliju odloča, kdo bo vodil državo. Foto: EPA

Volitve, ki so prve po letu 2007, naj bi pomagale državi obrniti nov list po mesecih nemirov zaradi vojaškega udara, islamističnih skrajnežev in francoske vojaške intervencije. Volitve naj bi državi tudi odprle pot do več kot štiri milijarde dolarjev vredne obljubljene mednarodne pomoči. Donatorji so namreč po vojaškem udaru marca lani prispevke začasno ustavili.

V prvem krogu volitev 28. julija je največ volivcev glasovalo za Ibrahima Boubacara Keito, ki je bil med letoma 1994 in 2000 premier Malija. Osvojil je 39,2 odstotka glasov, njegov zasledovalec, nekdanji finančni minister Soumalia Cisse pa je prejel 19,4 odstotka glasov. Za favorita tudi v drugem krogu velja Keita, ki ga Malijci kličejo tudi IBK. Sam pravi, da ga podpira večina od 25 predsedniških kandidatov, ki so iz bitke izpadli po prvem krogu, Cisseja pa je podprla največja malijska politična stranka Adema.

Keita si želi jasne in čiste večine
Po zmagi v prvem krogu je Keita 6,8 milijona malijskih volilnih upravičencev pozval, naj mu v drugem krogu podelijo "jasno in čisto večino, da bo zagotovo veljalo, da zmaga ni bila ukradena". Cisse se je namreč po prvem krogu volitev pritožil, da je prihajalo do nepravilnosti, saj naj bi nekateri volivci glasovali večkrat. Spornih naj bi bilo 400.000 glasovnic, a je malijsko ustavno sodišče obsodbe zavrnilo.

Tokratni predsedniški boj pa ni prvi, kjer se spopadata Keita in Cisse. Pomerila sta se že leta 2002, ko sta morala oba premoč priznati Amadouju Toumaniju Toureju, ki so ga nato odstavili z vojaškim udarom. Kaos v državi so nato izkoristili islamisti, ki so zavzeli sever države in tam uvedli šeriatsko pravo. Ko so skušali v začetku leta prodreti južneje proti prestolnici Bamako, je posredovala Francija.

Mali ena najrevnejših držav na svetu
Mali, 1,24 milijona kvadratnih kilometrov velika država na južnem obrobju Sahare, je ena najrevnejših držav na svetu. Več kot 60 odstotkov države prekriva puščava, država se pogosto spopada s hudimi sušami, je pa tudi ena najpomembnejših pridelovalk bombaža v Afriki. Pričakovana življenjska doba 16 milijonov prebivalcev je 54,5 leta, približno 95 odstotkov je muslimanov, skoraj tri četrtine odraslih pa ne zna brati in pisati.