Di Rupo je po zastoju pogajanj ponudil svoj odstop. Foto: EPA
Di Rupo je po zastoju pogajanj ponudil svoj odstop. Foto: EPA

Kot so sporočili iz kraljeve palače, je Di Rupo na srečanju kralja seznanil z zastojem pri pogajanjih o proračunu ter socialno-gospodarskih vprašanjih, ki naj bi vodila do oblikovanja vlade.

Kralj njegovega odstopa še ni sprejel, temveč je šest strank, ki sodelujejo v pogajanjih o novi vladi, pozval k rešitvi politične krize v državi, ki je že 526 dni brez vlade.

Kralj je spomnil na "težo sedanjih razmer in poudaril, da obramba splošnih interesov vseh Belgijcev in evropskih obvez zahteva zelo hitro rešitev politične krize". Di Rupa pa je pozval, naj "v prihodnjih urah razmisli in pretehta posledice neuspeha ter najde rešitve".

Zadnja pogajanja so propadla, potem ko sta flamska in frankofonska desnosredinska stranka zavrnili načrt Di Rupa za zmanjšanje proračunskega primanjkljaja, ker po njihovi oceni preveč sloni na davkih in premalo na zmanjšanju izdatkov vlade.

Ostale štiri stranke so podprle njegov načrt za zmanjšanje proračunskega primanjkljaja za 11,3 milijarde evrov v prihodnjem letu, do leta 2015 pa za skupno 20 milijard.