Dobre želje za Mandelo. Foto: EPA
Dobre želje za Mandelo. Foto: EPA
Mandelov vnuk Mandla je izgubil sodno bitko glede kraja pokopa posmrtnih ostankov treh Mandelovih otrok. Foto: EPA

O tem, kako kritično je bilo stanje Mandele, priča dokument z dne 26. junija, ki je del sodne dokumentacije v sporu o tem, kje naj bi bili pokopani trije otroci Mandele. Na ta dan so zdravniki Nelsona Mandele ocenili, da je "v trajno vegetativnem stanju" in da diha s pomočjo aparatov.

"Družini Mandela so zdravniki svetovali, naj se naprave, ki ga ohranjajo pri življenju, odklopijo," razkriva dokument. "Da ne bi podaljševali njegovega trpljenja, družina o tej možnosti zelo resno razmišlja," še dodaja.

26. junij je dan, ko je južnoafriški predsednik Jabob Zuma odpovedal pot v sosednji Mozambik. Že dan potem pa je Zuma sporočil, da gre Mandeli veliko bolje.

Dolga sodna bitka
Medtem ko so po odločitvi sodišča posmrtne ostanke treh Mandelovih otrok izkopali s posesti Mandelovega vnuka Mandle in jih prekopali v Mandelovo domačo vas Qunu, je Mandla svojce obtožil, da so maščevalni in da skušajo nadzorovati zapuščino nekdanjega predsednika.

Sodna bitka zaradi kraja pokopa Mandelovega najstarejšega sina Madibe Thembekileja (prometna nesreča, 1969), Mandlovega očeta Makgatha (aids, 2005) in najstarejše hčerke Makaziwe (umrla kot dojenčica, 1948) se pri Mandelovih sicer vleče že leta, a se je v času vse šibkejšega Mandelovega zdravja še zaostrila.
Skupina Mandelovih svojcev je Mandlo obtožila, da je nezakonito preselil grobove trojice v svojo vas Mvezo. Ta naj bi storil zato, ker je hotel, da bi bil v Mvezu pokopan tudi njegov dedek.
Obisk Zume
Mandelo so 8. junija sprejeli v bolnišnico zaradi ponavljajoče se pljučnice. Občasno ga morajo priključiti na aparature za dihaje.

Zuma je sicer bolehnega Mandelo v četrtek znova obiskal v bolnišnici v Pretorii in sporočil, da je deležen najboljše možne zdravniške oskrbe, ob tem pa Južnoafričane pozval k proslavljanju njegovega rojstnega dne 18. julija.