Sirski potni listi so postali močno zaželeni med preostalimi begunci in prebežniki, zaradi česar se je zlasti v Turčiji vzpostavila ilegalna trgovina, pri čemer pa poznavalci opozarjajo, da se prodajajo prazni sirski potni listi, izdelani na originalnih tiskarskih napravah in s pravimi žigi. Foto: Reuters
Sirski potni listi so postali močno zaželeni med preostalimi begunci in prebežniki, zaradi česar se je zlasti v Turčiji vzpostavila ilegalna trgovina, pri čemer pa poznavalci opozarjajo, da se prodajajo prazni sirski potni listi, izdelani na originalnih tiskarskih napravah in s pravimi žigi. Foto: Reuters
Most Oresund med Dansko in Švedsko
Most Oresund od leta 2000 s cesto povezuje Dansko in Švedsko, kjer bodo po novem letu Švedi uvedli mejno kontrolo. Foto: Reuters

Nemška vlada je potrdila, da je bilo ponarejenih osem odstotkov od 6.822 sirskih potnih listov, ki so jih oblasti pregledale od januarja do oktobra letos in s tem ovrgle oceno notranjega ministra Thomasa de Maiziera.

Minister se je skliceval na podatke s terena
Sirski begunci so v Nemčiji deležni najvišje stopnje zaščite, ki med drugim vključuje triletno dovoljenje za bivanje in pravico do združitve družin. Tovrstna politika je vzbudila nasprotovanje, še posebej po tem, ko je de Maiziere septembra dejal, da je v Nemčijo prišlo s ponarejenim sirskim potnim listom do 30 odstotkov ljudi. Takrat je de Maiziere pojasnil, da gre za ocene ljudi na terenu.

Pregledali samo 7 tisoč potnih listov
V odgovoru na vprašanje leve stranke Levica pa je vlada v pisnem odgovoru v ponedeljek zapisala, da je bilo ponarejenih osem odstotkov od 6.822 sirskih potnih listov, ki so jih oblasti pregledale od januarja do oktobra letos. Poslanka Levice Ulla Jelpke je bila ob tem kritična do notranjega ministra, bi moral svoje izjave "utemeljiti na dejstvih in resničnosti", namesto da "gleda v vedeževalsko kroglo". Ob tem se je sicer že postavilo vprašanje, zakaj so nemške oblasti pregledale samo slabih 7 tisoč potnih listov od okoli četrt milijona Sircev, kolikor naj bi jih prišlo v Nemčijo v tem letu.

Danci za mejni nadzor krivijo Švede
Danska bo 4. januarja - takoj ko naj bi začela sosednja Švedska sistematično preverjati osebne dokumente na mostu Oresund med Švedsko in Dansko - začasno uvedla nadzor na meji z Nemčijo, je v ponedeljek napovedal danski premier Lars Lokke Rasmussen.

Švedska je že novembra sporočila, da s ciljem zajezitve migrantskega toka na mostu Oresund začasno uvaja mejni nadzor. Na začetku prihodnjega leta naj bi Švedi šli še korak naprej in na mostu uvedli sistematično preverjanje osebnih dokumentov. Tiste, ki ne bodo imeli ustreznih dokumentov, naj bi vračali nazaj na Dansko.

80 odstotkov migrantov brez veljavnih dokumentov
Danska ministrica za migracije Inger Stojberg ocenjuje, da bo moralo v tem primeru na Danskem ostati kar osem od desetih prosilcev za azil, namenjenih na Švedsko. Rasmussen zato načrtuje uvedbo nadzora na dansko-nemški meji, tako da prosilci za azil sploh ne bi mogli priti v njegovo državo.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.