Bradley Manning je pripravljen priznati krivdo za predajo več kot 250 tisoč diplomatskih depeš, ki jih je nato objavil Assangeov WikiLeaks. Foto: EPA
Bradley Manning je pripravljen priznati krivdo za predajo več kot 250 tisoč diplomatskih depeš, ki jih je nato objavil Assangeov WikiLeaks. Foto: EPA
Bradley Manning
Manningova obramba obtožuje ameriške vojaške oblasti nehumanega ravnanja z zaprtim vojakom, ki je bil med priporom v Kuvajtu večino časa povsem brez oblačil. Foto: EPA

Bradley je obtožen, da je spletni strani WikiLeaks predal na tisoče dokumentov o vojnah v Iraku in Afganistanu ter diplomatskih depeš. V petek je potekal četrti dan zadnjega kroga predsodnih zaslišanj in Manning se je tokrat prvič soočil s tožilci, ki so ga obtožili 22 kaznivih dejanj, med katerimi je najhujša obtožba o pomoči sovražniku, kar je za njegove odvetnike nepotrebno pretiravanje.

Priznava delno krivdo, zavrača pa izdajstvo
24-letni vojak se je že sprijaznil, da bo moral nekaj let preživeti za zapahi, in je pripravljen priznati odgovornost za osem točk obtožnice, kar bi v najslabšem primeru pomenilo do 16 let zapora. Manning je zaprt vse od maja 2010.

Pomoči sovražniku pa ne namerava priznati, saj tožilci niso dokazali, da je objava dokumentov ZDA povzročila kaj hujšega kot malce zardevanja visokih državnih predstavnikov. Pa še tega je bilo v ZDA manj kot v tujini, predvsem zaradi objave depeš State Departmenta. Če bi vojaško sodišče odločilo, da je Manning kriv "pomoči sovražniku", bi ga lahko obsodilo tudi na dosmrtno zaporno kazen.

V Kuvajtu že naredil prvi korak k samomoru
Manninga so aretirali v Bagdadu, kjer je bil član obveščevalne enote. Najprej so ga za nekaj časa zaprli v Kuvajtu, kjer je razmišljal o samomoru in si je celo naredil zanko iz posteljne rjuhe, ki jo je pokazal na sodišču.

Po preselitvi v oporišče Quantico v Virginiji je priznal, da je nekaj časa razmišljal o samomoru, vendar ga ni nikoli poskušal storiti. Zaporniške oblasti so ga kljub temu dale na samomorilsko opazovanje, kar je pomenilo stroge postopke. Preverjali so ga na nekaj minut, zunaj celice je v okovih preživel le pol ure na dan, zvečer pa se je moral sleči do golega ali pa obleči posebno haljo proti samomoru.

Po preselitvi boljše zaporniške razmere
Njegovi odvetniki trdijo, da je bilo to nezakonito in neustavno kaznovanje, zato od sodišča zahtevajo, da ovrže obtožnico in ga izpusti na prostost. Ali pa mu vsaj za vsak dan, preživet v takšnih pogojih, priznajo deset dni zapora, kar je skladno s pravili. Manning je bil v Quanticu zaprt devet mesecev, zaporniške oblasti pa so ga imele pod posebnim nadzorom kljub priporočilom zaporniških psihiatrov, da to ni potrebno.

Iz Quantica so ga preselili v vojaški zapor Fort Leavenworth v Kansasu, kjer živi v malce boljših razmerah. Predsodna zaslišanja se bodo nadaljevala še najmanj do konca tedna.