Oče in hčerka Le Pen sta se nenadoma znašla na povsem drugih bregovih. Foto: EPA
Oče in hčerka Le Pen sta se nenadoma znašla na povsem drugih bregovih. Foto: EPA

Kot je dejala Le Penova, bo na srečanju stranke 17. aprila skušala ustaviti kandidaturo Jean-Marieja Le Pena na decembrskih regionalnih volitvah v Provansi. Po številnih spornih komentarjih, vključno s tistim o nacističnih plinskih celicah, je Marine Le Pen v sporočilu za javnost ocenila, da so stališča njenega očeta nekje med "strategijo požgane zemlje in političnim samomorom".

Kot je še sporočila, bo sklicala sestanek stranke, na katerem bodo razpravljali, kako kar najbolje zaščititi politične interese Nacionalne fronte. "Položaj častnega predsednika mu ne dovoljuje, da bi Nacionalno fronto zajel za talko, in s skrajno neumnimi izzivanji, katerih namen je škoditi meni, žal škoduje tudi celotnemu gibanju, njegovim predstavnikom, kandidatom, članom in volivcem."

Marine Le Pen, predsednica?
86-letni Jean-Marie Le Pen je pretekli teden ponovil svoje prepričanje, da so bile nacistične plinske celice zgolj podrobnost druge svetovne vojne. Tovrstne trditve je vedno znova ponavljal v zadnjih treh desetletjih, s tem pa si je v preteklosti že prislužil obsodbo zaradi sovražnega govora.

Marine Le Pen je vodenje stranke prevzela leta 2011. Od takrat dalje si prizadeva, da bi stranka postala privlačnejša za zmerne volivce, sama pa cilja na mesto predsednice Francije na volitvah leta 2017. Zahvaljujoč njeni strategiji je FN slavil zmago na lanskih francoskih volitvah v Evropski parlament, v prvem krogu lokalnih volitev pretekli mesec pa je za stranko glasovala četrtina volivcev.