Marine Le Pen je na nedavnih predsedniških volitvah prejela 18 odstotkov glasov. Foto: Reuters
Marine Le Pen je na nedavnih predsedniških volitvah prejela 18 odstotkov glasov. Foto: Reuters

Po pisanju BBC-ja naj bi komite Evropskega parlamenta na tajnem glasovanju Marine Le Pen odvzel imuniteto, ki jo ima od leta 2004 kot evropska poslanka. Odločitev mora potrditi še Evropski parlament, kar pa naj bi bila zgolj formalnost.

Marine Le Pen je leta 2010 na shodu skrajno desničarske stranke Nacionalna fronta dejala, da muslimani, ki molijo pred mošejami v Franciji, te so zaradi vernikov prepolne, "okupirajo" francoski teritorij.

Prepoved za prepovedjo
Molitev na cesti je bila v Franciji leta 2011 zakonsko prepovedana, zaradi naraščajočih protestov skrajnodesničarskih skupin.
V državi je okoli šest milijonov muslimanov, kar je manj kot deset odstotkov celotne populacije. Večina jih prihaja iz nekdanjih francoskih kolonij na severu Afrike.

Francija je bila med drugim prva država v EU-ju ji je zakonsko prepovedala nošenje burk in nikabov na javnem mestu, ki jih nosijo pripadnice islamske veroizpovedi.

Zaradi omenjene izjave so Marine Le pen že večkrat pozvali na zagovor, a se ga ni nikoli udeležila. Ravno prejšnji teden je na zagovor raje poslala svojega strankarskega kolega.