Vodja francoske desnice Marine Le Pen je dejala, da gre nedvomno za odziv na zakon, ki uzakonja poroke istospolnih partnerjev. Foto: EPA
Vodja francoske desnice Marine Le Pen je dejala, da gre nedvomno za odziv na zakon, ki uzakonja poroke istospolnih partnerjev. Foto: EPA
Pariz
Zakon, ki dovoljuje poroke istospolnih partnerjev, je v Franciji dvignil veliko prahu. Foto: EPA

"Vse spoštovanje Dominiquu Vennerju, ki je skušal s svojim političnim dejanjem zbuditi francosko ljudstvo," je Marine Le Pen, voditeljica stranke Front National, zapisala na socialnem omrežju Twitter. Pozneje je dodala še, da upa, da se bo Francija obnovila in rešila.

Bruno Gollnisch, vidni član stranke Front National, je po poročanju Le Monda dejal, da je bilo Vennerjevo "dramatično dejanje protest proti zatonu naše družbe". "Gre za pričanje obupa, saj je bil to častni človek, ki mu aktualno stanje v državi ni šlo v račun," je povedal Gollnisch, ki je dejal še, da obžaluje, da Vennerja nikoli niso povabili v razprave o razmerah v družbi, kjer bi lahko podal svoje mnenje.

Venner pred smrtjo: Dejanja morajo slediti besedam
Dominique Venner, 78-letni priznani desničarski zgodovinar, se je v torek popoldan ustrelil skozi usta ob glavnem oltarju Notre-Dama, medtem ko je bilo v cerkvi približno 1.500 ljudi. Po preiskavi mesta zločina je policija sporočila, da so ob njegovem truplu našli pismo, a niso razkrili njegove vsebine.

Venner je pred samomorom na svojem blogu objavil pismo, kjer je kritiziral novi zakon, ki je uzakonil poroke istospolnih partnerjev. "Nova spektakularna in simbolična dejanja so nujno potrebna, da zbudijo zaspance in njihovo vest. Prišli smo v čas, ko morajo dejanja slediti besedam," je še zapisal.

Previdno povezovanje samomora z nasprotovanjem zakonu
Kljub temu je Vennerjev urednik Pierre-Guillaume de Roux za agencijo AFP povedal, da dvomi, da lahko samomor povežemo izključno z zakonom za istospolne poroke. "Mislim, da dogodkov ne moremo povezati, to gre veliko dlje," je povedal de Roux. Tudi številni drugi simpatizerji skrajne desnice so na družbenih omrežjih izražali svoje sožalje zaradi tragedije, a so bili pri povezovanju samomora in Vennerjevega nasprotovanja porokam istospolnih partnerjev zelo previdni.

Venner je bil član skrivne vojaške organizacije (OAS), ki je nasprotovala alžirski neodvisnosti na začetku 60. let in je načrtovala atentat na tedanjega francoskega predsednika Charlesa de Gaulla.

Na tragedijo se je odzval tudi notredamski župnik Patrick Jacquin, ki je povedal, da je bil to prvi samomor v katedrali v desetletjih. "Ljudje so kdaj že skočili s stolpa cerkve, a nihče se še ni ubil pred glavnim oltarjem," je povedal. "Žalostno, dramatično, grozno," je označil tragedijo in dejal, da bodo molili za Vennerja.

Marine Le Pen krepi svojo volilno bazo
Francoski predsednik Francois Hollande je v soboto podpisal zakon, ki dovoljuje poroke istospolnih partnerjev in jim dovolijo posvojitev otrok. Zakon je v Franciji sprožil množični odpor, na več protestih proti zakonu se je že večkrat zbralo več tisoč ljudi, nov shod pa se napoveduje tudi za 26. maj. Marine Le Pen si z nasprotniki zakonu krepi svojo volilno bazo in napoveduje, da bo, če bi zmagala na naslednjih volitvah, zakon odpravila.