Artur Mas ne bo vodil nove katalonske vlade. Njegov naslednik bo Carles Puigdemont. Foto: Reuters
Artur Mas ne bo vodil nove katalonske vlade. Njegov naslednik bo Carles Puigdemont. Foto: Reuters

Dozdajšnji predsednik katalonske vlade je tako preprečil ponovne volitve. "Umikam se s položaja. Ne bom ponovno kandidiral za predsednika," je na sklicani novinarski konferenci dejal 59-letni Mas, ki je na čelu regionalne vlade od leta 2010. Dodal je, da za svojega naslednika podpira Carlesa Puigdemonta, sicer župana Girone.

"Imamo dogovor. Imeli bomo vlado in stabilnost," je na Twitterju novico potrdil vodja leve separatistične stranke CUP Jordi Sanchez.Dogovor sicer prihaja precej nepričakovano, saj se je zdelo, da so se stranke bolj ali manj sprijaznile, da kompromisa ne bodo morale skleniti in so edina rešitev tako predčasne volitve.

Skupaj za da potrebuje tudi levo CUP
Stranke, ki se zavzemajo za neodvisnost, so na septembrskih volitvah dobile večino, a zaradi nesoglasij med njimi jim ni uspelo sestaviti vlade. Masovo zavezništvo strank Junts pel Si (Skupaj za da) je prejelo največ glasov, a z 62 glasovi v 135-članskem regionalnem parlamentu nima absolutne večine. Za to potrebuje še podporo leve Ljudske združene kandidature (CUP), ki pa se je pred tednom dni odločila, da nove vlade z Masom na čelu ne bo podprla, saj da je "preveč konservativen", njegova konservativna nacionalistična stranka CDC pa "skorumpirana".

Masovo zavezništvo bi se lahko nato odločilo za manjšinsko vlado, lahko pa bi tudi predlagalo drugega kandidata za predsednika, a je premier sprva zatrdil, da svojega položaja ne bo prepustil nobenemu drugemu kandidatu. Če do 11. januarja ne bi bil izbran nov predsednik vlade, bi bile avtomatično razglašene nove volitve.

Na protestu zahtevali dogovor
V četrtek so v Barceloni potekali protesti zagovornikov neodvisnosti Katalonije, ki so od svojih strank zahtevali, da dosežejo dogovor, saj razhajanja med njimi preprečujejo oblikovanje katalonske vlade in nadaljevanje prizadevanj za odcepitev.

Po zmagi političnih sil, ki se zavzemajo za odcepitev najbolj razvite pokrajine od Španije, je Mas že takoj začel 18-mesečni postopek, ki naj bi se končal s ponovno vzpostavitvijo neodvisne in samostojne Katalonije. Madrid težnjam po ločitvi nasprotuje, vlada Mariana Rajoya pa je napovedala niz protiukrepov, ki jih je podprla tudi odločitev ustavnega sodišča.