Srebrenica je bila uradno varovano območje Združenih narodov, ki pa so najprej povsem odpovedali pri zaščiti mesta, po padcu pa tudi niso preprečili pokola Bošnjakov. Foto: EPA
Srebrenica je bila uradno varovano območje Združenih narodov, ki pa so najprej povsem odpovedali pri zaščiti mesta, po padcu pa tudi niso preprečili pokola Bošnjakov. Foto: EPA
Pokop srebreniških žrtev
Na Nizozemskem sodišča že leta obravnavajo vrsto tožb proti nizozemskim vojakom, ki so bili v takratni misiji ZN-a v Srebrenici, a jih vse po vrsti zavračajo. Foto: EPA

Matere Srebrenice in druge nevladne organizacije, skupno približno 6.000 preživelih in svojcev več kot 8.000 ubitih bošnjaških moških in fantov, že leta skušajo doseči sojenje Združenim narodom in nizozemskim modrim čeladam, ker niso zaščitili ljudi v tej bošnjaški enklavi ob njenem padcu v roke bosanskih Srbov.

Na sodišče v Strasbourgu so se obrnili, potem ko je nizozemsko vrhovno sodišče aprila lani zavrnilo sojenje ZN-u z utemeljitvijo, da Združenim narodom ne morejo soditi, ker uživajo imuniteto pred nacionalnimi sodišči.

Imuniteta ZN-u dodeljena zakonito
Evropsko sodišče za človekove pravice je v soglasni razsodbi, ki jo je objavilo v četrtek, razsodilo, da pritožba Mater Srebrenice ni sprejemljiva. Po presoji sodnikov je neutemeljena, ker je dodelitev imunitete Združenim narodom zakonita.

"Če bi nacionalna sodišča dobila jurisdikcijo nad operacijami ZN-a, bi s tem dovolili državam, da se vmešavajo v ključne misije ZN-a za zagotovitev miru in varnosti," so zapisali v razsodbi. Odločitev je dokončna.

Razsodba krši človeške pravice
"Ne morem verjeti v takšno odločitev, saj so bile s tako razsodbo kršene vse človeške in moralne pravice. To je še ena svetovna sramota, za katero ne moreš verjeti, da obstaja," se je hudovala predsednica Združenja mater enklave Srebrenice in Žepe Munira Subašić. Svojcem srebreniških žrtev je tako zmanjkalo pravnih sredstev za pregon nizozemskih modrih čelad in Združenih narodov ter nizozemske vlade kot soodgovornih za najhujši vojni zločin v Evropi po 2. svetovni vojni.

Najbolj krvavo poglavje vojne v BiH-u
Srebrenica je bila med vojno v Bosni in Hercegovini (1992-1995) varovano območje Združenih narodov, kamor se je zateklo skoraj 30.000 Bošnjakov. Vojska bosanskih Srbov pod poveljstvom Ratka Mladića je ofenzivo na mesto, ki so ga varovali maloštevilni nizozemski pripadniki mirovnih sil ZN-a, začela 9. julija 1995.

Po padcu enklave dva dni pozneje so srbske sile 8.327 moških in fantov naložile na tovornjake, jih odpeljale in usmrtile, njihova trupla pa so odvrgle v skupna grobišča po širši okolici.