Britanska premierka je v govoru ob obletnici vladanja opozicijo pozvala k sodelovanju pri vpeljevanju brexitovske zakonodaje. Foto: Reuters
Britanska premierka je v govoru ob obletnici vladanja opozicijo pozvala k sodelovanju pri vpeljevanju brexitovske zakonodaje. Foto: Reuters
Theresa May
Prostori Britanske kraljeve družbe za spodbujanje umetnosti, obrti in trgovine, kjer je imela Mayeva govor. Foto: Reuters

Kot je dejala v govoru tik pred obletnico prevzema položaja predsednice vlade, na lanskem referendumu o brexitu ni šlo le za izstop iz Evropske unije, temveč za poziv h globokim spremembam.

Zaradi poziva k spremembam, ki ga je zaznala na lanskem referendumu, se bo odslej močneje zavzemala za pravice delojemalcev. Na današnjem govoru je dejala, naj laburisti prispevajo k vpeljevanju novih politik, ne pa da jih samo kritizirajo, poroča BBC.

V ločenem govoru je pred dnevi napovedala, da se bo zavzela za pravice delavcev, ki niso redno zaposleni, vendar ob tem ni predstavila nobenih zakonodajnih sprememb, poroča Guardian.

Mayeva je položaj od predhodnika Davida Camerona prevzela 13. julija lani. V želji, da bi si zagotovila močan položaj v pogajanjih z EU-jem o brexitu, je letos razpisala predčasne volitve. Odločitev se ji ni obrestovala: namesto da bi utrdila svojo večino v parlamentu, je podporo izgubila.

Kritike premierkinega pristopa k brexitu
Kritik je deležen tudi njen načrt brexita, pri čemer številni znotraj njene lastne stranke hočejo zmernejši pristop. Njihov glas je zaradi volilnega izida postal močnejši, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Razlike in polemike bodo v vsej polnosti prišle do izraza, ko bo vlada v prihodnjih dneh objavila obsežno zakonodajo, t. i. Great Repeal Bill, s katero se bo končala veljavnost evropske zakonodaje v Veliki Britaniji. Hkrati želi vlada več tisoč evropskih uredb prenesti v nacionalno zakonodajo.

Mayeva je zadnje čase pod velikim pritiskom tako javnosti kot lastne stranke, ki jo je popeljala na predčasne volitve, na katerih so nato njeni konservativci sicer zmagali, a izgubili absolutno večino. Dober izid so medtem dosegli laburisti, ki že dalj časa pozivajo h končanju varčevalne politike in okrepitvi pravic delojemalcev.