Zaprta Julija Timošenko - obraz ukrajinske opozicije. Foto: Reuters
Zaprta Julija Timošenko - obraz ukrajinske opozicije. Foto: Reuters
Bill Clinton je po upokojitvi dejaven na dobrodelnem področju. Foto: EPA

Prav 24-letni Manning je eden izmed najbolj atraktivnih kandidatov. Vojak je za zapahi že od leta 2010, ko so ga Američani prijeli zaradi suma, da je spletni strani WikiLeaks dostavil zaupne vojaške dokumente.
Zaporno kazen pa prestaja tudi Timošenkova, najbolj znan obraz ukrajinske opozicije. Nekdanja premierka je bila obsojena zlorabe položaja in korupcije.

Med opaznejšimi imeni je še nekdanji nemški kancler Helmut Kohl, pa tunizijski predsednik Monsef Marzuki, glede na hudo krizo, v kateri je trenutno, pa je zanimiva tudi vključitev Evropske unije.
"Kot vedno imamo nekaj neobičajnih kandidatov in nekatere novince, nekatere znane in nekatere neznane z vseh delov sveta," je povedal direktor inštituta Geir Lundestad.

Na seznamu je 231 imen (188 posameznikov in 43 organizacij), dobitnik nagrade pa bo znan oktobra.
Lani zmaga treh žensk
Lani je bilo nominiranih rekordnih 241 kandidatov, nagrado pa so si razdelile liberijska predsednica Ellen Johnson Sirleaf, liberijska mirovna aktivistka Leymah Gbowee ter jemenska novinarka in aktivistka Tavakul Karman.

Inštitut sicer imena kandidatov ohranja tajna, a organizacije in posamezniki, ki kandidate predlagajo, lahko njihova imena sporočijo javnosti.

Nobelova nagrada za mir je priznanje za posebne zasluge na področjih združevanja narodov, razoroževanja ali zmanjševanja svetovnih/regionalnih vojaških potencialov, političnega in drugega izobraževanja kot tudi mirovnih konferenc.