Kubanci, ki potujejo med državama, si od nove trajektne povezave veliko obetajo, saj bodo lahko s seboj lažje prinesli številne predmete in dobrine, ki jih na otoku primanjkuje. Foto: Reuters
Kubanci, ki potujejo med državama, si od nove trajektne povezave veliko obetajo, saj bodo lahko s seboj lažje prinesli številne predmete in dobrine, ki jih na otoku primanjkuje. Foto: Reuters

Trajektna proga med Kubo in ZDA je bila ukinjena leta 1960, ko so ZDA uvedle trgovinsko zaporo. Potem ko sta državi decembra lani napovedali, da bosta obnovili diplomatske odnose, pa je ameriško ministrstvo za finance zdaj umaknilo tudi prepoved potniških trajektnih povezav med državama in nekaterim podjetjem podelilo licence za opravljanje prevozov. Poleg potnikov bodo lahko med Kubo in ZDA peljali tudi tovor.

To bo prva redna pomorska povezava med državama po več kot pol stoletja, a napovedana sprememba ne pomeni, da bodo ladje med Kubo in ZDA, med katerima je le 150 kilometrov razdalje, začele pluti takoj, saj je treba v obeh državah premagati številne birokratske ovire. Je pa to, kot poroča BBC, še dodaten znak, da je Washington resnično zavezan k temu, da bo s Kubo začel novo obdobje sodelovanja.

"Današnja poteza je velik korak naprej," je povedal Joseph Hinson, podpredsednik podjetja Baja Ferries, ki je dobilo licenco za prevoz. "Če bo vse potekalo gladko, bi lahko prvi trajekti državi povezali že septembra," je še dodal in napovedal: "Naša ideja je, da bi vozili trikrat na teden in da bi se ljudje zvečer vkrcali na Floridi in se zjutraj izkrcali na Kubi." "To je zgodovinski dogodek. Zelo smo hvaležni predsedniku Baracku Obami za to dejanje," pa so zapisali pri podjetju Havana Ferry Partners.

Poleg tega je ameriška letalska družba JetBlue napovedala, da bo med Havano in New Yorkom uvedla čarterske polete.

Omejitve za potovanja Američanov še veljajo
Čeprav so se ameriške in kubanske oblasti dogovorile o letalskih in ladijskih prevozih, pa še vedno ostaja prepoved potovanja ameriških državljanov na Kubo. Komunistični otok lahko tako obiščejo le tisti, ki si pridobijo vsa potrebna dovoljenja, kubanski Američani in Američani, ki se udeležujejo izobraževalnih in kulturnih izletov. Dovoljeni so tudi poslovni obiski.