Grško letalo je našlo predmete še na enem območju, a za zdaj še ni potrditve, ali pripadajo strmoglavljenemu letalu. Foto: Reuters
Grško letalo je našlo predmete še na enem območju, a za zdaj še ni potrditve, ali pripadajo strmoglavljenemu letalu. Foto: Reuters
Egiptovski preiskovalci skupaj z grškimi še naprej iščejo razbitine letala, je še sporočila letalska družba. Foto: Reuters
Egyptair MS804
Letalo je z radarjev izginilo v bližini grškega otoka Kreta. Foto: Google Maps
Egiptovski in ruski uradniki trdijo, da je šlo za terorizem. Foto: Reuters
Našli posmrtne ostanke potnikov egiptovskega letala
Egiptovska mornarica našla ostanke letala

Grški minister za obrambo Panos Kamenos je potrdil, da so med najdenimi razbitinami našli dva letalska sedeža, prtljago in del trupla. Našli so tudi osebne predmete nekaterih potnikov. Odkrili so jih nekoliko južno od kraja, kjer je letalo izginilo z radarja. Po besedah Kamenosa naj bi tudi drugo letalo, ki sodeluje v iskanju, našlo predmete na drugem območju, a za zdaj še ni potrditve, ali pripadajo strmoglavljenemu letalu.

Razbitine airbusa A320 letalske družbe EgyptAir so odkrili približno 295 kilometrov severno od obale Aleksandrije, glavnega pomorskega pristanišča v Egiptu. Zdaj iščejo črni skrinjici. V mednarodni iskalni akciji, ki jo vodi Egipt, sodelujejo še Grčija, Francija in Velika Britanija. Ameriška mornarica je iz vojaškega oporišča na Siciliji na pomoč poslala letalo P-3 Orion. Iskanje pa bi lahko v prihodnjih dneh oviralo slabo vreme, ki je napovedano za območje nad Sredozemskim morjem, je sporočila grška meteorološka služba.

Direktor EgyptAira Safvat Moslem je dejal, da trenutno iskanje poteka na območju z radijem 65 kilometrov, a bo verjetno treba to razširiti. Strokovnjaki so prepričani, da bodo morali območje iskalne akcije razširiti za vsako uro iskanja. Kot so dejali, so ruševine letala, ki strmoglavi na kopno, lahko na nedostopnih območjih, a ostanejo na isti lokaciji, na morju pa iskanje otežujejo razsežnosti globin in morski tokovi, ki odnesejo razbitine, kar pomeni, da bodo ves čas morali razširjati območje iskanja.

V Kairo so medtem prispeli francoski preiskovalci in tehnični strokovnjaki airbusa, ki bodo pomagali pri preiskavi nesreče. Sožalje žrtvam je že izrekel egiptovski predsednik Abdel Fatah Al Sisi. Kot poroča BBC, so svojci žrtev v Egiptu v spomin na sorodnike pripravili "simbolične" pogrebe s praznimi krstami. Dele letala so v morju že v četrtek odkrili grški preiskovalci, a se je izkazalo, da ne pripadajo airbusu 320 letalske družbe Egyptair.

Satelit Evropske vesoljske agencije je v četrtek na gladini morja približno 40 kilometrov jugovzhodno od kraja, kjer naj bi letalo strmoglavilo, zaznal naftni madež. "Ni zagotovila, da naftni madež pripada pogrešanemu letalu," so poudarili v agenciji.

Nenadni zavoj letala
Letalo s 66 ljudmi na krovu in z oznako poleta MS804 je bilo na poti v Kairo. V sredo ob 23.09 je vzletelo iz Pariza, z radarja pa je izginilo v četrtek ob 2.30 po srednjeevropskem času, ko je že bilo v egiptovskem zračnem prostoru oziroma dve minuti po tem, ko je zapustilo grški zračni prostor.

Grški obrambni minister je dejal, da je letalo letelo na višini 11.280 metrov, ko je z zadane poti letenja nenadoma zavilo ostro levo, nato proti desni še za cel krog ter izginilo z zaslona radarjev. To se je zgodilo le dve minuti po tem, ko je zapustilo grški zračni prostor in vstopilo v egiptovskega.

Med poletom ni bilo slabega vremena, pilot tudi ni sporočil, da bi bilo kar koli narobe. Po poročanju New York Timesa je bil pilot letala Mohamed Said Šakir (36), kopilot pa Mohamed Ahmed Mamduh (24).

Na letalu Airbus 320 je bilo 56 potnikov ter sedem članov posadke in trije varnostniki. Med potniki so državljani Egipta (30), Francije (15), Iraka (2) in po eden državljan Velike Britanije, Kanade, Belgije, Portugalske, Alžirije, Sudana, Čada, Savdske Arabije in Kuvajta.

Ugibanja o dejanju terorizma
In čeprav vzroki za nesrečo še vedno niso znani, so vedno glasnejše informacije, da je za padec odgovorna skrajna islamska skupina, a odgovornosti za napad 24 ur po izginotju letala, ni prevzel še nihče. Oktobra lani je odgovornost za razstrelitev ruskega potniškega letala, ki je vzletelo iz egiptovskega turističnega letovišča, prevzela Islamska država (IS). Bombo naj bi pretihotapili na krov letala.

Vzrok za izginotje - oblasti so potrdile, da je letalo padlo -, še ni znan, oblasti v Kairu pa menijo, da je bolj kot tehnična napaka verjeten teroristični napad. Za zdaj le egiptovski in ruski uradniki trdijo, da je šlo za terorizem, tiskovni predstavnik Bele hiše Josh Earnest pa je dejal, da je še prezgodaj za ugibanja.

Francija medtem preiskuje možnost, da bi napadalec prinesel razstrelivo na letalo na pariškem letališču Charles de Gaulle. Kot je za portal RT povedal avstralski strokovnjak za civilno letalstvo Geoffrey Thomas, je za varnost na samem letališču dobro poskrbljeno. "Edino, kar letalsko industrijo skrbi, so 'notranjiki', zaposleni na letališču, ki bi bili lahko povezani s kakšno skrajno skupino. Vedno obstaja možnost, da se na letalo kaj pretihotapi."

Našli posmrtne ostanke potnikov egiptovskega letala
Egiptovska mornarica našla ostanke letala