V spopadu z zaporniki je bilo ubitih sedem pripadnikov iraških varnostnih sil. Foto: EPA
V spopadu z zaporniki je bilo ubitih sedem pripadnikov iraških varnostnih sil. Foto: EPA

Huthaifa Al Batavi, bolj znan kot "Emir Bagdada", je, medtem ko so ga peljali na zaslišanje, pazniku iztrgal orožje in ubil štiri njegove kolege, nato pa dal orožje drugim zapornikom. Nato se je vnel spopad med zaporniki in pripadniki varnostnih sil, ki je trajal več ur.

Med ubitimi je sedem pripadnikov varnostnih sil. Ubit je bil tudi Al Batavi, ki je bil odgovoren za napad na katoliško cerkev v Bagdadu oktobra lani, ko je bilo ubitih 68 ljudi.

Varnostni incidenti
Ker gre za enega najbolj varovanih zaporov v državi, zdaj oblasti preiskujejo, kako je lahko sploh prišlo do upora. Tiskovni predstavnik varnostnih sil v iraški prestolnici Kasim Al Musavi je povedal, da je zapor pod nadzorom in da ni pobegnil nobeden izmed zapornikov.

To je zadnji v vrsti incidentov v državi, ki so povezani z varnostjo v zaporih. Januarja je tako 12 zapornikov, ki naj bi bili povezani z Al Kaido, v Basri na jugu Iraka mirno odkorakalo iz zapora, potem ko so si med čakanjem na sojenje priskrbeli pazniške uniforme.

Po poročanju BBC-ja so Al Batavija peljali na zaslišanje glede morebitnih napadov Al Kaide v Iraku, s katerimi bi maščevali smrt vodje mednarodne teroristične mreže Osame bin Ladna. Zaradi njegove likvidacije so iraške varnostne sile v zadnjem tednu poostrile varnost.