Ozemlje, kjer Kitajska gradi umetne otoke, je pomembna pomorska pot, tam pa so tudi bogate zaloge nafte in zemeljskega plina. Foto: Reuters
Ozemlje, kjer Kitajska gradi umetne otoke, je pomembna pomorska pot, tam pa so tudi bogate zaloge nafte in zemeljskega plina. Foto: Reuters
Ashton Carter
Ashton Carter je v Singapurju dejal, da je šla Kitajska predaleč. Ker si želijo mirne rešitve kakršnega koli spora, pa je dejal, da je nujno potrebna ustavitev gradnje. Foto: Reuters
Povišani toni med ZDA in Kitajsko

Kot je na varnostni konferenci v Singapurju povedal ameriški obrambni minister Ashton Carter, so ZDA mnenja, da "Kitajska s svojimi dejanji v Južnokitajskem morju ne deluje v skladu z mednarodnimi pravili in normami". Zato so ZDA Kitajsko pozvale k takojšnji in trajni ustavitvi gradnje umetnih otokov. "Najprej hočemo mirno rešitev vseh sporov in s tem namenom je nujna takojšnja in trajna ustavitev ozemeljskih teženj z vseh strani," je dejal Carter.

Carter je ob tem priznal, da so tudi druge strani (Vietnam, Filipini, Malezija in Tajvan) na spornem območju vzpostavile oporišča različnega obsega in pomena. "A ena država je šla mnogo dlje in mnogo hitreje kot druge. To je Kitajska, ki je v zadnjih 18 mesecih iztrgala morju več kot vse druge države skupaj," je dejal Carter in dodal: "Ni jasno, kako daleč bo Kitajska še šla. Zato so te vode postale vir napetosti v regiji in tema na naslovnicah svetovnih časopisov."

Kitajska vojska je prejšnji teden zahtevala umik ameriškega letala z območja nad otoki Spratly, a ZDA ukaza niso upoštevale. Carter je danes dejal, da bodo ameriške sile še naprej vstopale v "mednarodne vode in letalski prostor". "Nobenega dvoma ni: ZDA bodo letele, plule in delovale, kot to dovoljuje mednarodno pravo, kot to počnemo do zdaj povsod po svetu," je dejal.

Kitajska: Dejavnosti so legitimne, razumne in upravičene
Na Carterjeve besede se je odzval tudi predstavnik kitajske vojaške akademije Džao Šjaodžvo, ki je ocenil, da so takšne izjave neutemeljene in nekonstruktivne. "Svoboda plutja v Južnokitajskem morju sploh ni sporna, ker ni bila nikoli ovirana. Mislim, da so kitajske dejavnosti legitimne, razumne in upravičene," je dejal in dodal še, da ni prav, da druge države kritizirajo Kitajsko za vzdrževanje miru in stabilnosti, kar z gradnjo omenjenih otokov tudi počne.

Kitajska zaradi Južnokitajskega morja v sporu s petimi državami
Že na začetku maja je Pentagon v rednem letnem poročilu o kitajski vojaški moči posvaril pred pospešeno gradnjo umetnih otokov na omenjenem območju, kjer je Kitajska s petimi drugimi državami v sporu glede otokov Spratly. Gre namreč za ozemlje, ki je pomembna pomorska pot in kjer naj bi bile bogate zaloge nafte in zemeljskega plina, Kitajska pa si lasti večino Južnokitajskega morja.

So pa poleg ZDA tudi nekatere druge države že obtožile Kitajsko, da si nezakonito prilašča ozemlje in gradi umetne otoke, ki bi jih lahko uporabila tudi v vojaške namene.

Povišani toni med ZDA in Kitajsko