Svet
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.4 od 36 glasov Ocenite to novico!
Zander Venezia je veljal za enega najobetavnejših mladih deskarjev. Foto: Instagram
Avgusta je zmagal na mladinskem tekmovanju Rip Curl. Foto: Instagram

Dodaj v

Med žrtvami orkana Irma tudi najstniški deskarski zvezdnik

Zander Venezia deskal na Barbadosu
7. september 2017 ob 16:15
Bridgetown - MMC RTV SLO, STA

Na Barbadosu se je v torek med deskanjem na orjaških valovih, ki jih je povzročil siloviti orkan Irma, smrtno ponesrečil najstniški deskarski zvezdnik Zander Venezia. Šestnajstletnik, ki je veljal za enega najobetavnejših poklicnih deskarjev na valovih, je padel z deske in z glavo udaril v čer na sloviti plaži Box by Box.

O smrtni nesreči mladega deskarja na valovih je prva poročala deskarska revija Surfline, njegovo smrt pa je potrdila tudi Mednarodna zveza deskanja na valovih.

Venezia, ki je bil doma iz mesta Bridgetown na Barbadosu, se je odločil, da bo s še nekaj somišljeniki zajahal orjaški val, ki ga je povzročil siloviti orkan Irma. Orkan pete stopnje je najmočnejši orkan v Atlantiku vseh časov.

Več o deskanju in deskarski subkulturi v članku:


V iskanju popolnega vala


Znamenitemu valu na Barbadosu, ki nastane med lomljenjem vala, ko se približa obali, so deskarji nadeli ime Soup Bowls. Zander je po preizkusu valov enemu izmed deskarskih kolegov dejal, da so to "najboljši valovi njegovega življenja". Mladega deskarja je med tem, ko je ležal na deski in se je skušal z ročnim veslanjem vrniti k skupini, zajel val in ga vrgel v čer, pri tem pa si je zlomil vrat.

"Za tiste, ki ne veste, Zander je danes umrl med deskanjem, potem ko je zajahal najboljši val svojega življenja, kot je dejal," je na Facebooku zapisal deskar Dylan Slater. "Prijatelji in drugi deskarji so ga skušali rešiti, a so bile njegove poškodbe prehude, tako da je postal prva žrtev orkana Irma."

Zmaga na mladinskem tekmovanju
"Zander je močno krvavel in se ni premikal. Njegovi kolegi so ga skušali čim prej spraviti na obalo, kar pa je bilo zelo težko. Ko so ga spravili na plažo, so ga oživljali, oživljanje so nadaljevali tudi po prihodu nujne zdravniške pomoči, ob prihodu v bolnišnico je še dihal, vendar je bil nezavesten, umrl je v bolnišnici," je za revijo Surfline podrobneje pojasnil poznavalec tega športa in prijatelj Alan Burke.

Venezia je avgusta zmagal na mladinskem tekmovanju do 16 let Rip Curl Grom Search na otokih Outer Banks pred obalo Severne Karoline.

Novica o smrti Venezie je deskarsko skupnost močno pretresla. "S strtimi srci moramo sporočiti, da je umrl član naše deskarske družine," je na Facebooku zapisala ameriška organizacija USA Surfing. "Zander Venezia, eden najprijaznejših in najbolj nadarjenih otrok, kar ste jih kdaj spoznali, se je med orkanom Irma udaril v glavo. On in njegov oče sta bila na vseh naših tekmovanjih. Bil je tako ljubezniv in vljuden ter poln hvaležnosti - celo za navadno majico s številko, ki mu je bila prav. Življenje je krhko. Povejte svojim otrokom, da jih imate radi. Vem, da je Zanderjev oče Lou to storil pred vsako tekmo. Počivaj v miru, Zander Venezia."

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
Blazz
# 07.09.2017 ob 16:18
roko na srce to pač ni žrtev orkana Irma... drgač pa RIPcurl
Smeško
# 07.09.2017 ob 17:18
@frozen pingvin 2

Neki je iskanje adrenalina, neki drugega pa iskanje samomora. It surfat pri 300 km/h vetru je de facto način samomora. Sam sem zmajar, jadralni padalec ter letalec že več kot 20 let, pa mi na konec pameti ne pade, da bi šel jadrat pod kumulonimbus. Ne vem kaj ti mora špilat po glavi, da se greš kaj tacga. Ko enkrat občutiš kakšna smet si proti vetru, postaneš pred naravo skrajno ponižen. Ne vem kaj ti mora špilat po glavi, da se greš kaj tacga. Ni zastonj pregovor: "There are old pilots and there are bold pilots, but the there are no old bold pilots."
Ramus
# 07.09.2017 ob 16:29
"Na Barbadosu se je v torek med deskanjem na orjaških valovih, ki jih je povzročil siloviti orkan Irma, smrtno ponesrečil "

Nerazumno in nepotrebno dejanje, nepotrebna smrt,...
frozen pingvin 2
# 07.09.2017 ob 17:05
Tak val pride enkrat na deset let....in kot srfar sploh ne razmišljaš ali je nevarno ali ne, ampak samo kako ga boš sfural.

Z nami na kavčih pa je pač drugače. Vse kar je izven cone udobja je izzivanje usode.
STANE
# 07.09.2017 ob 16:50
To je posebna strast izgleda,igranje z življenjem....
Smeško
# 07.09.2017 ob 17:43
@makoshark

S te se ne morem strinjat. Nekaj je sprejet objektivno 10 % verjetnost, da se ti kaj zgodi, to še razumem. Recimo da razumem celo tistega ki leze na Annapurno, kjer ima cca 65 % možnosti, da pride živ nazaj. It na desko pri napovedani hitrosti vetra 300 km/h je objektivno gledano enako kot izvesti čelni trk v steno pri 100 km/h, poskus samomora skratka, pa mnenje kavčarjev gor ali dol. Z zakoni fizike ni pogajanj.
sosman
# 07.09.2017 ob 17:33
Ker uživanje življenja so samo adrenalinske norije, drugo ne šteje, ne?
josh k.
# 07.09.2017 ob 17:50
vzdev

Daj ne nabijaj že stokrat slišane mantre, kako bo komu žal na stara leta češ, da ni živel in dosegel ne vem kaj.Marsikdo ni zapustil rodne vasi pa je vseeno živel polno življenje.
Janezski
# 07.09.2017 ob 17:08
To je recimo to. Ker je kao znan, v bistvu še otrok, gre dričat lepo na silne valove,.... potem pa se ga enači z večino ostalih žrtvev orkana. Narobe svet.
Voly
# 07.09.2017 ob 16:59
Zelo žalostno, vendar takole izzivati življenje...verjetno bi se mu slej ali prej zgodilo...
zzzblj
# 07.09.2017 ob 18:26
Žrtev orkana? Ste resni? Če jaz storim samomor z nemško pištolo iz druge svetovne vojne, bom torej žrtev nacizma? Tip je sam rinil v težave in spoznal, da je zgolj iz mesa in krvi.
Nemo
# 07.09.2017 ob 18:20
ste mi zanimivi nekateri komentatorji, ki ste prepričani, da je edini smisel polnega življenja v življenju na robu smrti. Ne vem, mogoče ste tudi vi zgolj 16-letniki, ki vidijo samo izzive in ne realnega sveta.
Je pa med ljudmi zelo pester nabor stvari in dejavnosti, ki jim izpopolnjujejo življenje. Nekdo je srečen, če gre za 1 teden na dopust v Izolo, drugi mora prepotovati cel svet, nekomu je dovolj skrb za svojo družino, nekdo je vsak dan pri maši, v mošeji, spet drugi mora preizkusiti vse adrenalinske športe tega sveta. Vsakemu svoje! Vsaj dokler je sposoben pomisliti tudi na ljudi okoli njega.
Debely77
# 07.09.2017 ob 17:22
A raje celo življenje uživaš v [napiši svoj strup] ali enkrat?
borut-blas
# 07.09.2017 ob 19:25
lahko uživaš tui v rešavanju matematičnih problemov...
samo o tem rumeni tisk ne piše
hvala bogu
kdo bo na koncu preživel ? motociklisti, dirkači. alpinisti in podobni ali matematiki?
jaz stvaim na matematike
Voly
# 07.09.2017 ob 19:00
@vzdev
Ramus, eni imate očitno cilj v življenju, da hodite v službo, naredite nekaj otrok, greste v penzijo in umrete. Drugi pa želimo v življenju tudi uživate. In rajši umrem danes, pa umrem pri nečem kar rad počnem, kot pa dam bom umrl, pri 100 letih, pa žaloval, ker česa nisem naredil ali poskusil.

Uh, kako velike besede, ne vem zakaj imam občutek, da imaš 16 let in da misliš, da je ves svet tvoj. Kar umrl bi za tisto, kar bi rad počel, ja če bi vsi tako razmišljali, nas ne bi bilo prav veliko na svetu.
Ko bi ti pa resnično šlo za življenje, bi pa jokal, kot prašički, ki jih koljejo.
Binder Dandet
# 07.09.2017 ob 17:25
@blazz:
Zakaj kvaris ta bozji zegen za medije? Saj so komaj cakali na kaj takega.

@frozen pingvin:
Riskiranje zivljenja za zabavo je po definiciji neodgovorno. Zabavno ja. Adrenalinsko ja. Neodgovorno ja. Ne vem zakaj se je treba vedno o teh zadevah pregovarjat. Ja super. Umrl je pri 16 pri tem, v cemer je uzival. Legenda res.
Binder Dandet
# 07.09.2017 ob 19:47
@sejvernik:
"Ljudje (nekateri) vzamejo bližino smrti v zakup.
Na kavču to ni potrebno."

Vse lepo in prav. Ampak...novica je. Pisejo se mnenja. Ampak samo eni se zdite prizadeti, ker se kritizira taksno postopanje in v debatk vpeljujete besede ala kavcarji z namenom zaljenja. Wtf, res. A ste sami asi, ki zivite nevarno? Vsi tule prisotni smo kavcarji. Jaz mocno dvomim, da si taki adrenalinski zasvojenci vzamejo cas za komentiranje na mmc.
frozen pingvin 2
# 07.09.2017 ob 17:10
Vzdev

Bohnedaj da uživaš življenje. Družba te takoj označi za neodgovornega.
juventina10
# 07.09.2017 ob 19:54
veteran surfer mark holder, je povedal, da je v življenju presrfal mnogo podobnih valov, vendar se je vedno izogibal nevarnim tajfunskim valovom.pač vsak sam mora pri sebi vedeti kje je meja in do kam je zmožen puberteta pa je itak polna adrenalina in nepremišljenih potez.kot je sam povedal ,da mora izkoristiti najboljše valove v svojem življenju.ki so bile usodni.
Smeško
# 07.09.2017 ob 19:07
@makoshark

Govorim v objektivnem tveganju. 10 % objektivno tveganje imajo na primer alpinisti, ki lezejo na Makalu. Eden od desetih statistično ne pride več z gore. Vsak alpinist, ki gre gor, mora to vzeti v zakup. Lahko si top of the top, pa vseeno obstaja 10 % objektivne možnosti, da te zasuje plaz, zlomi klin, prileti skala v glavo, odpihne s stene... Nikjer nisem dejal, da je to zame sprejemljivo tveganje. Statističen riziko smrti pri padalstvu je na primer 1:101083, rekreativnem letalstvu pa nižje kot pri avtomobilu. Rekel sem le, da razumem človeka, ki hoče prilesti na goro za ceno 10 % objektivnega tveganja. Ne razumem pa človeka, ki se zavestno poda v enkratno dejanje, ki bo po vsej verjetnosti rezultirala v njegovi smrti. To je zame definicija samomora.
Lunos
# 07.09.2017 ob 18:28
Zakaj je to novica?
janipapillon
# 07.09.2017 ob 17:59
Tudi sedenje v kavču je izzivanje usode; bolezni udobja.
Urko
# 07.09.2017 ob 17:51
Naravna selekcija?
mbvana
# 07.09.2017 ob 20:32
Ali o nekomu, ki tvega smrt in se mu ta zgodi, lahko govorimo o nesreči ali gre samo za neuspešen poskus?

Resno sprašujem. Sam namreč sodim med adrenalinske frigidneže. Imel sem parkrat srečo na kolesu in ugotovil da ga ni adrenalina, ki bi pozitvno vplival name in na vsak rizičen primer
HRAST60
# 07.09.2017 ob 18:48
R.I.P.
Vendar pa neumno početje.....le kaj si je mislil....
Emmure
# 07.09.2017 ob 18:44
Jaz grem oktobra na izlet v Černobil in Pripjat,zdaj ko ni več nevarno;)
pero5
# 07.09.2017 ob 21:33
Tip je umrl pri početju tega, kar ga je veselilo. Za seboj ni pustil otrok brez očeta, žene... ni naredil samomora, ni bil razočaran nad življenjem. Edini, ki so tu 'nasrkali', so njegovi sorodniki (in agenti, ki se ne bodo mogli več okoriščati z njegovim uspehom). Lahko bi umrl na 100 bolj neumnih in bolj žalostnih načinov. Mislim, da se tega zavedajo tudi njegovi sorodniki. RIP in peace model, in mir sorodnikom.
Plavica1
# 07.09.2017 ob 20:58
vzdev # 07.09.2017 ob 17:02 ... eni imate očitno cilj v življenju, da hodite v službo, naredite nekaj otrok, greste v penzijo in umrete. Drugi pa želimo v življenju tudi uživate. In rajši umrem danes, pa umrem pri nečem kar rad počnem, kot pa dam bom umrl, pri 100 letih, pa žaloval, ker česa nisem naredil ali poskusil.

Zanimivo razmišljanje. Recimo, nekdo, ki ima zelo rad hokej na ledu in bi rad užival v branjenju, pa nima opreme, ima pa zelene kopalke, se bo v kopalkah spravil v gol, pa povedal vsem naj streljajo čimmočneje, ker uživa v hokeju na ledu. Škoda fanta, ki je bil tak potencial. A ravno to bi mu moralo dati zavedanje, da si ne sme privoščiti ekstremnih dejanj, ampak uživati v svojem delu in znanju tako, da ga obvlada. RIP dečku.
februarska
# 07.09.2017 ob 18:00
če že omenjate nesmisel nesreč in nesmiselnih početij ... če bi poznali mojo taščo, bi kar naenkrat dobili razsvetljenje, da je smisel nesreč v tem, da preganjajo dolgčas ljudem, ki so si življenje popolnoma zbanalizirali. iz takih katastrof se namreč da narediti cele študije in ste dobri za kofetkanje z drugimi obveščevalnimi uslužbenkami za cel mesec.
SLOBloodPatriot
# 07.09.2017 ob 17:34
To me spominja na zadnji prizor iz filma Point Break iz leta 91, ko se je Bodhi (Patrick Swayze) pognal na peklenski val.
božo1
# 07.09.2017 ob 21:30
Med žrtvami orkana Irma tudi najstniški deskarski zvezdnik

Kolikor znam brati, to ni bila nesreča povzročena z orkanom.
....v torek med deskanjem na orjaških valovih, ki jih je povzročil siloviti orkan Irma, smrtno ponesrečil najstniški deskarski zvezdnik Zander Venezia
janezvalva
# 07.09.2017 ob 20:21
Point Break v živo...
Norisla
# 07.09.2017 ob 17:36
evolucija..
happy schimetzky
# 08.09.2017 ob 15:32
Zgodila se je nesreča in to je to.
Če bi podrobneje prebrali bi tudi razbrali, da ni surfal sredi orkana in ni surfal po smrtonosnem valu in predvsem ni surfal sam.

Orkana takrat ni bilo, bili pa so nekoliko večji valovi zaradi orkana nekje daleč stran. Normalno surfal cel dan in medtem ko se je na deske vozil in veslal proti kolegom ga je en val, ki mogoče niti ni bil ekstremno velik prevrnil. Spet ne vemo, ali zaradi nepazljivosti, ali kakšne napake pri oceni (sploh ni važno). Pri tem ko se je prevrnil je z glavo nesrečno udaril ob čer.
To se lahko zgodi tudi vsakemu na umaški plaži, ko se v hecu prevrne z blazino. Tako, da je vse to vaše naslajanje in izkoriščanje te novice zato, da spet spuščate svoj gnev nad tistimi, ki počnejo nekaj adrenalinskega popolnoma odveč. Ker ste iz popolnoma jasnega članka razbrali le "16 letnik sredi orkana na surf in v smrt".

Vse ostale debate pod to novico pa so brezpredmetne, ker vsak dela kar hoče in ne zato, ker je egoist in niti zato, ker ni.
ElTorro
# 08.09.2017 ob 09:45
Meni se bolj zdi, da je narobe ocenil razmere in je podcenil nevarnost. Pri 16-it se mi to zdi razumljivo, čeprav je gotovo imel veliko izkušenj za sabo.

To je bistvo.....in zakaj se temu obdobju reče "nora leta".

Jaz sem v tistih letih znal zelo dobro oceniti, če bom nek podvig zmogel izpeljati ali ne. Veliko manj kot danes pa sem bil sposoben oceniti vse nepredvidene stvari, ki se lahko pojavijo.

Prevedeno v alpinistično prispodobo (in seveda močno poenostavljeno), ki je bila v komentarjih že uporabljena....če sem 16-letni alpinist, pogledam steno Makaluja in rečem "to jaz zmorem" in grem. Če sem 36-letni alpinist si pred vzponom še dobro pogledam tisto opast.....naredim načrt, kaj bom če me nekje v steni ujame slabo vreme in ocenim svoje možnosti v tem primeru...in tako naprej.
themetun
# 07.09.2017 ob 21:21
Ja, grapar, ker katerakoli religija uči, da bog vzame življenje samo nevernim. Na podlagi neresnične predpostavke najdeš dokaz za nekaj, kar se tako ali tako ne da dokazati.
Rosimario
# 07.09.2017 ob 21:14
V umiranju na srfu ni nič veličastnega.Bolj veličasten je boj za zdravje
mbvana
# 07.09.2017 ob 20:36
... v preteklosti sem hvaležen da sem ga preživel.
junkmail
# 07.09.2017 ob 19:08
Ne vem, če je to naivnost ali napuh, ampak nekje globoko v sebi je vedel...
5tane
# 07.09.2017 ob 18:36
Tole pa nima povezave z zdravo pametjo. Z metkom gre hitreje.
Hik
# 07.09.2017 ob 18:14
No ja, alpinisti na primer ne rinemo v stene sredi neurja, pa nas ima 95 % Slovencev vseeno za samomorilce. Res pa je, da se z alpinizmom ne začneš "poklicno" ukvarjati pri "norih" 16 letih.
dejko
# 07.09.2017 ob 17:54
Barbados ni bil na poti Irme in tam niso pihali orkanski vetrovi
grapar
# 07.09.2017 ob 17:43
Še en dokaz, da boga ni! Je le moč narave, ki ne deli na verne in neverne, dobre in slabe, črne in bele... Udari po vseh enako in ne dopušča niti milimeter prostora prevelikemu egu. Narave človek ne bo nikoli ukrotil, lahko pa se potrudi, da preneha z uničevanjem le-te in začne s proučevanjem njenih potencialov in jih obrne v prid sebi in naravi hkrati
vzdev
# 07.09.2017 ob 21:24
Rosimario, kakor za koga.
Skippy
# 07.09.2017 ob 20:26
Lol, ko se zgražajo, ker je nekdo drug izgubil življenje. Se zgodi. Nekateri ne morejo več v tem življenju brez konstantnega zgražanja.
fah-q
# 07.09.2017 ob 19:41
z vsem spoštovanjem-ampak tole ni žrtev orkana.

barbados je tudi tako nizko da ga je irma le oplazila-ni okusil taprave irme, kot recimo st martin. je sicer blo hudo, ma niti blizu 300 km/h.
hrgotax
# 07.09.2017 ob 19:40
Nekateri govorite, da je rinil v veter, ki je pihal s hitrostjo 300 km/h.

Tam, kjer je deskal, zagotovo ni bilo tako močnega vetra.

Dejansko je pokojni fant uspel zajahati val, ob čer ga je vrglo, ko je že ležal na deski in se skušal "z ročnim veslanjem vrniti k skupini".

Dobro bi bilo, da se članek natančno prebere, preden se ujamemo v skušnjavo (izzivanje?) komentiranja ...
Emmure
# 07.09.2017 ob 19:00
ja baje je kul.komaj cakam,prebral in gledal sem veliko Cernobilu zdaj pa da vidim iz prve roke:)
Miham
# 07.09.2017 ob 17:26
imaš take žrtve in potem drugačne žrtve...
janipapillon
# 10.09.2017 ob 18:05
SMISEL ŽIVLJENJA naj si ga išče vsak sam
Piše SHOULD in ne MUST
Kazalo