Prebivalci v Južnem Kivuju morajo pogosto zapustiti svoje domove v strahu pred različnimi uporniškimi skupinami. Foto: EPA
Prebivalci v Južnem Kivuju morajo pogosto zapustiti svoje domove v strahu pred različnimi uporniškimi skupinami. Foto: EPA

Pokol se je zgodil po napadu v soboto zjutraj v vzhodni pokrajini Južni Kivu. Med ubitimi je 18 žensk in osem otrok. Nekatere žrtve so napadalci ubili v krajevni cerkvi, kjer so prenočevali, potem ko so se tam udeležili srečanja. Žrtve so bile ustreljene, zabodene ali zažgane na svojih domovih.

Guverner pokrajine Marcelin Cishambo je potrdil, da se je zgodil pokol, ki je po njegovih besedah maščevalni napad za krajo živine na tem območju.

Po besedah guvernerja je težava, da ima vsak na tem območju pri sebi orožje. "Težava je živina in ena stran se je odločila maščevati," je dejal notranji minister pokrajine Jean-Julien Miruho. Vse žrtve so bile iz etnične skupine Bafuliru, ki je že dalj časa v sporu s pripadniki skupnosti Barundi.

Nemirno od genocida v Ruandi
Južni Kivu je gorato področje, ki se ponaša s pestrim bogastvom naravnih virov. Na območju prebivajo prebivalci skupnosti, katere pripadniki so prebegnili iz sosednjega Burundija po koncu državljanske vojne leta 2005. Nekateri pripadniki skupnosti Bafuliru za napade obtožujejo upornike iz burundijske Nacionalne osvobodilne fronte (FNL).

Vlada v več kot 1.500 kilometrov oddaljeni Kinšasi je napovedala operacijo proti tujim upornikom, ki izkoriščajo nedelovanje osrednjih oblasti na tem območju in vrsto let ustrahujejo tamkajšnje prebivalstvo.

Vzhod druge največje afriške države je nemiren že od leta 1994, ko so se tja zatekli pripadniki hutujskih milic, ki so v sosednji Ruandi sodelovali pri genocidu nad Tutsiji in zmernimi Hutujci. Ubitih je bilo okoli 800.000 ljudi.