Svet
Pulheim
Policija v nemškem mestu Pulheim je v sklopu operacije Pollino preiskala italijansko restavracijo. Foto: EPA
Pullheim
Preiskava garaže na domovanju enega izmed članov mafije. Foto: EPA

Meddržavna policijska akcija proti zloglasni mafiji 'Ndrangheta

Aretirali 90 ljudi in zasegli štiri tone kokaina
5. december 2018 ob 15:38
Catanzaro - MMC RTV SLO

Policija v Nemčiji, Italiji, Belgiji in na Nizozemskem je v operaciji Pollino zasegla več ton drog in aretirala več članov kalabrijske mafije 'Ndrangheta, ki velja za največjega tihotapca kokaina v Evropo.

Policisti so aretirali okoli 90 članov mafije in zasegli štiri tone kokaina ter 140 kilogramov tabletk ekstazija. Preiskali so veliko število domov in podjetij, med njimi italijanskih restavracij in sladolednic, ki jih mafija uporablja za pranje denarja, in pri tem zasegli več milijonov evrov denarja, poroča BBC.

Operacija Pollino pod koordinacijo Eurojusta – evropskega organa za pravosodno sodelovanje – je potekala dve leti. Sodelovala je tudi švicarska policija, operacija pa je potekala tudi v južnoameriški državi Surinam, poroča Deutsche Welle.

'Ndrangheta velja za najmočnejšo italijansko mafijo. Kalabrijska mafija naj bi nadzirala 80 odstotkov evropskega trga kokaina ter je ena vodilnih zločinskih združb tudi pri pranju denarja. Mafija naj bi po nekaterih ocenah imela okoli 6.000 članov, tokratna preiskava pa je bila uperjena proti vodilnima družinama Mommoliti in Giorgi.

"Seveda 'Ndranghete s to operacijo nismo premagali, gre za izjemno močno in izjemno bogato mafijo," je povedal vodilni italijanski protimafijski tožilec Federico Cafiero De Raho in čestital policiji.

V Nemčiji na udaru Severno Porenje - Vestfalija
Nemški Der Spiegel poroča, da je bila operacija v Nemčiji osredotočena na zvezno deželo Severno Porenje-Vestfalija, potekala pa je tudi na Bavarskem. 440 agentov je preiskalo okoli 65 lokacij.

Na Nizozemskem 'Ndrangheta kokain tihotapi skozi obsežen trg prodaje rož, predvsem tulipanov, poroča nizozemska televizija NOS. V Belgiji je operacije potekala v bližini mesta Limburg, poroča belgijska televizija VRT.

Mafija je bila po poročanju Deutsche Welle vpletena v šest umorov leta 2007 v Duisburgu, "naročnika" in mafijskega šefa Santa Vottarija pa so v Kalabriji aretirali šele lani. Preiskovalci umora slovaškega novinarja Jana Kuciaka so odkrili tudi vezi med mafijo in slovaško vlado.

Aretacije članov Cose Nostre
V torek, samo dan predtem, je italijanska policija sporočila, da je prijela 45 članov sicilijanske mafije Cosa Nostra, med njimi tudi novega vodjo Settima Mineo.

VIDEO
Aretacije članov mafije 'Ndrangheta
J. R.
Prijavi napako
Komentarji
sas
# 05.12.2018 ob 16:14
Očitno je Salvini napovedal vojno mafiji.

Nisi članka prebral? On je pol leta notranji minister ...
" ... Operacija Pollino pod koordinacijo Eurojusta - evropskega organa za pravosodno sodelovanje - je potekala dve leti. ... "
P1X3L
# 05.12.2018 ob 16:16
Tekme z mafijo ne bo nikoli konec ... dobijo enega se pojavi drugi
jela
# 05.12.2018 ob 17:22
To ni sizifovo delo.

Policaji, tožilci in drugi uradniki, ki proti takšni mafiji delajo (med drugim tudi pod krinko), so junaki.
johan1
# 05.12.2018 ob 16:52
Slovenijo so izpustili?
So se izognili nevarnosti da bi informacije puščale na vse strani!
lokiland1926
# 05.12.2018 ob 16:51
Uspeh je, vsaj za nas, da prepoznamo kriminalna dejanja, zato italijanski policiji lahko zavidamo, ker vedo, kaj preganjajo. Pri nas imamo 28.548 zakonov in zato ne moremo določiti, kaj je kriminal in kaj ne, zato tudi učinkovit pregon ni možen. Howgh, govoril sem.
marelica7
# 05.12.2018 ob 18:24
Začaran krog, mislim da bi bilo mnogo bolje za državno blagajno in uporabnike, če bi kokain prodajali v Lekarni tako kot druge tablete na plačljivi recept. Tako bi bili uživalci pod kontrolo, državna blagajna pa bi služila brez mafije. Tisti ki želi uživat alkohol, droge ali zdravila, bo to tudi storil na kateri koli način...in smatram da je v času demokracije z medijsko informiranostjo vsak človek dovolj poučen kaj mu škoduje in če tega ne upošteva, naj država poskrbi za varno nabavo in računa prodajo.
pepis
# 05.12.2018 ob 15:58
Očitno je Salvini napovedal vojno mafiji.
mb128
# 05.12.2018 ob 16:28
Jep, Hidri so ponovno odsekali par glav. Bi zapisal čestitke a kaj ko bodo zrasle nove za nameček jih bo pa še več!
Če bomo res hoteli dokončno obračutani z mafio se bo s s tem morala pozabavati predvsem sociologija in psihologija tudi. Sicer pa, le kaj delajo davkarije po državah. Mislim legalnega dohodka imaš toliko in toliko premoženja pa kot da bi bil kakšen princ. Od kod? Jep bolj konsekventni bi morali biti glede tega. Zaplemba, zapor itd., so prave konsekvence ne pa ta predstava za rajo. Saj dejansko nimam nič proti tej predstavi, celo pozdravljam jo, ampak je premalo, veliko premalo oz. kot sem zapisal že prej Hidri so odrezali par glav še enkrat več a kaj ko jih bo zraslo še veliko več kot jih je bilo odrezanih!
Sizifovo delo.
stewie
# 05.12.2018 ob 17:27
Kaj hudiča se te imajo nemški, belgijski in holandski policisti za vmešavati v italijanske notranje zadeve?
vranek
# 05.12.2018 ob 20:58
Mb, del posla je, podkupit policaje, inspektorje in potem ti gledajo drugam. Da bi videl, moras hoteti. Problem je, ker v vseh drzavnih strukturah, vse vecji del le teh, noče videti v oči bijočih dejstev. Raje lovijo bolgarske zeparje.
Wasabi
# 05.12.2018 ob 19:03
Čudne države. Pri nas taki s predsedniki vlad in župani mestnih občin hodijo na državne tekme. Tu jih pa kar zapirajo!
mb128
# 05.12.2018 ob 20:37
jela
Poglej. Recimo na leto zaslužiš 12. jurjev. Premoženja pa imaš za 10. mil.. Od kod, kako?!
Tako enostavno je to in tukaj niso potrebni nobeni policisti pod krinko! Kaj misliš da se mafijci ukvarjajo s temi stvarmi samo zato, da bi potem imeli denar v nogavicah?! Denar se pokaže slej kot prej in državni organi morajo biti pozorni samo na to. Potem samo še sledi tisti znameniti hop Cefizelj te že imam!
A da politiki imajo tudi dosti premoženja, za javnost, neznanega izvora?! Ah ti šment ti! No zato pa imamo policiste pod krinko, imamo takšne akcije kot je tale. Ampak samo za tiste, ki ne pripadajo določenim krogom!
Rockos
# 05.12.2018 ob 19:07
P1X3L: Tekme z mafijo ne bo nikoli konec ... dobijo enega se pojavi drugi

A ne? Najboljš, da se jim kar vsi predamo in nafilamo s kokainom, potem pa bo rešeno, kaj meniš? Morda pa bi se spomnil, da so točno takšne komentarje pisali že mnogi, ko so pobijali vodje terorističnih celic po b.v. In kje je danes al-quaida, ISIS in kje so ostali? Saj so, ampak ZELO onemogočeni, brez imperijev, brez velikanskih akcij,... Če jim daš prst, ti ne odgriznejo roke, ampak te požrejo celega. Povsem enako deluje mafija.
oziris.va
# 05.12.2018 ob 18:39
Se strinjam. Droge obdavčit in prodajat. Potem pa dati subvencijo pri pogrebih. ;)
hizli tren
# 05.12.2018 ob 21:55
tresli se bodo v eu parlamentu. zmanjkalobo zaloge
cairns
# 05.12.2018 ob 21:47
pepis
Očitno je Salvini napovedal vojno mafiji.

On je ni samo napovedal, ampak jo tudi izvaja.

Za razliko od slovenskih plavcev in tožilcev, ki vsi nekomu dihajo za ovratnik, nakar zadeve zaradi nestrokovnosti in slabe zakonodaje padajo skoraj vse po vrsti. (balkanski bojevnik na begu press)
svmaria
# 05.12.2018 ob 16:47
Nemčija in ostale eu države nimajo pojma o borbi proti mafiji in nimajo ustreznih orodij. Čaka jih veliko dela, italijane pa veliko poučevanja...
svmaria
# 05.12.2018 ob 16:46
Sedež ndranghete v nemčiji je v chemnitzu..
Kazalo