Medicinski brat je priznal, da je umoril več kot 30 pacientov. Foto: EPA
Medicinski brat je priznal, da je umoril več kot 30 pacientov. Foto: EPA
Niels H. s svojo zagovornico na sodišču v Oldenburgu. Foto: EPA

38-letni Niels H. je pretekli teden na zaslišanju priznal, da je deloval impulzivno, in se opravičil sorodnikom žrtev. Bolnikom je na drugi svet pomagal med delom na intenzivni negi v kliniki Delmenhorst med letoma 2003 in 2005. Nekdanji medicinski tehnik je obtožen, da je bolnikom vbrizgal zdravila, ki se lahko uporabljajo zgolj pod strogim zdravniškim nadzorom, saj lahko povzročajo usodne kardiovaskularne reakcije.

Tožilci na sodišču v Oldenburgu so dejali, da se je v službi dolgočasil in želel izpopolniti, po svojih besedah, "izjemne sposobnosti oživljanja." V nekaterih primerih je bil pri oživljanju uspešen, zato je sledil nov poskus vbrizganja smrtonosnega odmerka zdravil. Eden izmed zdravnikov iz bolnišnice ga je opisal kot zelo zagretega sodelavca, ki je pri drugih sodelavcih pustil zelo dober vtis.

Prvo sojenje se je začelo leta 2009, ko so ga obtožili naklepnega umora in ga obsodili na 7,5 leta zapora. Potem pa je policija začela preiskovati vse smrti v času, ko je bil medicinski tehnik v službi na kliniki, in kmalu so se pokazale vse razsežnosti njegovih morilskih dejanj. Sorodniki žrtev so ogorčeni, zakaj so oblasti in odgovorni v bolnišnici potrebovali skoraj deset let za obsežno in natančno preiskavo, če se je število smrti in uporabe zdravil za srce v času njegovega službovanja dramatično povečalo.

Tožilstvo je proti njemu vložilo obtožnico zaradi treh umorov in poskusa dveh bolnikov, sodišče pa je odločilo, da je kriv dveh umorov, saj dokazi v tretjem primeru niso bili dovolj trdni. Psihiatrični izvedenec je na sodišču pričal, da je medicinski tehnik priznal smrt 30 bolnikov, 60 drugih pa je njegovo injekcijo zdravil preživelo. Nekateri sumijo, da je dejansko število žrtev še višje, oblasti pa zdaj preiskujejo tudi sumljive smrti na drugih klinikah, kjer je delal.