Coulson je delal kot medijski svetovalec Davida Camerona. Foto: EPA
Coulson je delal kot medijski svetovalec Davida Camerona. Foto: EPA

Nekdanjega urednika in novinarja tabloida News of the World, Grega Miskiwa in Nevilla Thurlbecka, je doletela šestmesečna zaporna kazen. Novinar James Weathrup in zasebni detektiv Glenn Mul sta dobila le nekajmesečno pogojno kazen in vsak po 200 ur družbenokoristnega dela.

Kot je ob izreku kazni poudaril sodnik John Saunders, mora Coulson prevzeti "glavno sramoto", saj je za vdiranje v telefone "vedel in ga celo spodbujal, medtem ko bi ga moral ustaviti". Argument, da sploh ni vedel, da je vdiranje v telefone nezakonito, s čimer je skušal Coulson doseči nižjo kazen, je sodnik zavrnil.

Kljub temu je Coulsonov zagovornik danes znova vztrajal, da je kazen previsoka in da "se nihče pri News of the World ali v časopisni industriji na splošno v obdobju 2000-2006 ni zavedal, da je prestrezanje glasovnih sporočil nezakonito".

Brooksova povsem oproščena
Sodišče je prejšnji torek odločilo, da je Coulson, nekdanji odgovorni urednik tabloida News of the World, kriv nezakonitega dostopanja do glasovne pošte. O drugih obtožbah proti njemu se porota ni mogla uskladiti, tako da mu bodo zdaj po delu obtožnice znova sodili - med drugim zaradi obtožb, da je nekemu policistu plačal za telefonske imenike britanske kraljeve družine.

Soobtoženo Rebeko Brooks, Coulsonovo predhodnico na čelu tabloida, je sodišče prejšnji teden na presenečenje številnih oprostilo vseh obtožb.

Škandal v zvezi s tabloidom News of the World je izbruhnil poleti 2011, ko se je izkazalo, da so novinarji rutinsko prisluškovali poštnim predalom na mobilnih telefonih. Vdrli naj bi v telefone približno 5.500 ljudi - od kronanih glav do filmskih in glasbenih zvezdnikov ter celo žrtev kriminalnih dejanj, med drugim v telefon neke umorjene šolarke.

46-letni Coulson je bil urednik News of the World med letoma 2003 in 2007, zaradi škandala pa je moral odstopiti kot medijski svetovalec Camerona. Njegov svetovalec je bil med letoma 2007 in 2011. Po izbruhu afere je lastnik News of the World Rupert Murdoch julija istega leta ukinil ta znani tabloid.