Opazovalci Združenih narodov v Siriji so potrdili smrt 90 Sircev v petkovem napadu. Foto: EPA
Opazovalci Združenih narodov v Siriji so potrdili smrt 90 Sircev v petkovem napadu. Foto: EPA
Mednarodna skupnost zgrožena nad pokolom v Siriji

Na petkov pokol so se že odzvali Evropska unija, Arabska liga, Francija, Velika Britanija, Nemčija in ZDA ter generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun in posebni odposlanec ZN-a in Arabske lige za Sirijo Kofi Annan. Ob tem so pozvali sirskega predsednika Bašarja Al Asada, da nemudoma prekine z 'vladavino morije'.

"Grozodejstvo" v Homsu je obsodila tudi ameriška državna sekretarka Hillary Clinton. Izpostavila je tudi sodelovanje Washingtona z mednarodno skupnostjo pri stopnjevanju pritiska na režim sirskega predsednika Al Asada.

Pred vrati nujna seja o odločnejšem mednarodnem odzivu
Ob tem se je Velika Britanija zavzela za izredno srečanje zaveznic, na katerem bi govorili o "odločnem mednarodnem odzivu". Nujno sejo naj bi v prihodnjih dneh zahteval tudi London, medtem ko v Parizu že potekajo priprave na novo srečanje skupine držav prijateljic Sirije.

Opozicijski Sirski nacionalni svet je že v soboto pozval Varnostni svet ZN-a, naj nemudoma ukrepa po pokolu, ob tem pa je izrazil "globoko razočaranje" nad opazovalno misijo 260 opazovalcev ZN-a, ki se ni odzvala na poročila o obleganju Houle. Misija je "ob pokolu ostala tiho", trdi opozicija.

Po navedbah omenjene opozicijske organizacije so pokol zagrešile sirske redne sile, ki so mesto ves dan obstreljevale z granatami in avtomatskim orožjem. Amaterski posnetki, objavljeni na spletnem portalu YouTube, prikazujejo grozljive podobe mrtvih otrok, ki ležijo na tleh. Nekatera trupla so hudo iznakažena.

Mednarodna skupnost zgrožena nad pokolom v Siriji