Predsednik Republike srbske Milorad Dodik je napovedal referendum o tem, ali bodo 9. januar še naprej praznovali kot dan Republike srbske, in to kljub odločitvi ustavnega sodišča BiH-a, da praznovanje takšnega praznika ni v skladu z ustavo. Foto: Reuters
Predsednik Republike srbske Milorad Dodik je napovedal referendum o tem, ali bodo 9. januar še naprej praznovali kot dan Republike srbske, in to kljub odločitvi ustavnega sodišča BiH-a, da praznovanje takšnega praznika ni v skladu z ustavo. Foto: Reuters
Valentin Inzko
Upravni odbor PIC-a je možnost ukrepanja pustil visokemu predstavniku mednarodne skupnosti v BiH-u Valentinu Inzku, ker da je on še vedno najvišja avtoriteta za tolmačenje civilnih določil daytonskega sporazuma. Foto: EPA

Organ je namesto tega pozval institucije v Bosni in Hercegovini, naj vprašanje referenduma v Republiki srbski skušajo rešiti v skladu z zakonodajo in s konstruktivnim dialogom.

Predsednik Republike srbske Milorad Dodik je 14. avgusta namreč napovedal, da bodo v Republiki srbski 25. septembra pripravili referendum o tem, ali bodo 9. januar še naprej praznovali kot dan Republike srbske. Dodik je referendum napovedal, čeprav je ustavno sodišče BiH-a razsodilo, da praznovanje takšnega praznika ni v skladu z ustavo države, ker predstavlja nadaljevanje srbske politike iz vojne v BiH-u in žali interese Bošnjakov in Hrvatov.

Upravni odbor PIC-a se je sešel na ravni veleposlanikov držav, ki so razpravljali o razmerah v BiH-u in ukrepih, ki bi jih lahko sprejeli proti izvedbi referenduma, s katerim Republika srbska ruši avtoriteto ustavnega sodišča BiH-a.

Kršitev daytonskega sporazuma
Kot je sporočil upravni odbor, bi referendum predstavljal kršitev daytonskega sporazuma, opozoril pa je tudi na ravnanja in izjave Dodika in parlamenta Republike srbske, s katerimi sta poskušala postaviti pod vprašaj spoštovanje avtoritete pravosodnih institucij na državni ravni. "Noben referendum ne more spremeniti tega, da so odločitve ustavnega sodišča BiH-a končne in obvezujoče. Odločitev ustavnega sodišča BiH-a v celoti velja in jo je treba spoštovati skladno z daytonskim sporazumom," je v izjavi zapisal upravni odbor PIC-a.

Visokemu predstavniku mednarodne skupnosti v BiH-u Valentinu Inzku je upravni odbor pustil možnost ukrepanja, ker da je on še vedno najvišja avtoriteta za tolmačenje civilnih določil daytonskega sporazuma.

Upravni odbor je še spomnil, da na ustavnem sodišču že potekajo postopki, ki so jih sprožili predstavniki državnih institucij s ciljem ocene ustavnosti odločitve parlamenta Republike srbske o referendumu. Na ustavnem sodišču je tudi zahteva parlamenta Republike srbske za presojo odločitve ustavnega sodišča BiH-a o neustavnosti 9. januarja kot dneva srbske entitete.

Ustavno sodišče naj bi končno stališče objavilo pred 25. septembrom in s svojo odločitvijo presekalo gordijski vozel. Kot poroča hrvaška tiskovna agencija Hina, je upravni odbor PIC-a vse strani še pozval, naj se dotlej vzdržijo naglih ukrepov in retorike, ki vodi v delitve, kar bi še poglobilo negativno politično ozračje.