Krsta s Helmutom Kohlom pred katedralo v Speyerju, kjer so ga pokopali. Foto: Reuters
Krsta s Helmutom Kohlom pred katedralo v Speyerju, kjer so ga pokopali. Foto: Reuters
Slovesnost v Evropskem parlamentu v Strasbourgu
Kohl je prvi, od katerega so se poslovili na ravni EU-ja. Slovesnost je potekala v plenarni dvorani Evropskega parlamenta v Strasbourgu, kamor so prinesli njegovo krsto, pokrito z evropsko zastavo. Voditelji so se že pred tem lahko vpisali v žalno knjigo. Foto: Reuters
Bill Clinton, Angela Merkel in Emmanuel Macron
Bill Clinton, Angela Merkel in Emmanuel Macron. Foto: Reuters
Speyer
"Hvala, Helmut. Dobrodošel nazaj v Speyerju." Foto: Reuters
Pogrebna slovesnost za Helmutom Kohlom

Voditelji so v nagovorih poudarili predvsem Kohlovo vlogo pri združevanju Nemčije in poenotenju Evrope. Nemška kanclerka Angela Merkel je povedala, da bi bilo njeno življenje brez Kohla povsem drugačno. "Brez Helmuta Kohla bi bila življenja milijonov ljudi, ki so bili do leta 1990 za zidom, povsem drugačna – seveda tudi moje," je povedala. "Poklanjam se ti in tebi v spomin – s hvaležnostjo in ponižnostjo," je dodala.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je nekdanjega nemškega kanclerja označil za velikega prijatelja Francije. "Helmut Kohl nam je ponudil roko," je dejal Macron, ki je spomnil na zbližanje med Berlinom in Parizom v 80. letih, ko je bil francoski predsednik Francois Mitterrand.

Clinton: Rad sem ga imel
"Rad sem ga imel," pa je dejal nekdanji ameriški predsednik Bill Clinton, ki je spregovoril na željo Kohlove vdove Maike Kohl-Richter. Po Clintonovih besedah je namreč želel "ustvariti svet, kjer nihče ne prevladuje. Svet, kjer je bilo sodelovanje boljše od spora in v katerem so različne skupine sprejemale boljše odločitve od posameznih diktatorjev."

Zbrane so nagovorili tudi voditelji institucij Evropske unije. "S Helmutom Kohlom nas zapušča povojni velikan," je na slovesnosti povedal predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker. Po njegovih besedah je bil Kohl "nemški domoljub, vendar tudi evropski domoljub". Predsednik Evropske komisije je poudaril tudi Kohlovo vlogo pri zavzemanju za skupno evropsko valuto.

Predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani pa je dejal, da je bil Kohl "predvsem pogumen mož". "Bil je borec za svobodo in demokracijo ter eden od protagonistov za vnovično združitev naše celine," je povedal Tajani.

Donald Tusk, predsednik Evropskega sveta, je medtem za Kohla dejal, da je tlakoval pot za združitev Evrope, ki je bila dolgo razdeljena na Vzhod in Zahod. "Njegova vizija je šla daleč prek nemških meja in interesov," je še poudaril.

Medvedjev: Kohl je bil arhitekt sodobnega sveta
Na željo Kohlove druge žene je zbrane nagovoril tudi ruski premier Dmitrij Medvedjev, ki je dejal, da je bila Rusija za Kohla del združene Evrope. Označil ga je tudi za "človeka prihodnosti". "Je tudi arhitekt sodobnega sveta," je še poudaril Medvedjev.

V Strasbourg so prišli tudi britanska premierka Theresa May ter nekdanji španski kralj Juan Carlos I. in nekdanji španski premier Felipe González, ki je na slovesnosti tudi spregovoril. Slovesnosti so se udeležili tudi nekdanja predsednika Evropske komisije Romano Prodi in José Manuel Barroso, izraelski premier Benjamin Netanjahu in nekdanji italijanski premier Silvio Berlusconi. Slovenski premier Miro Cerar se je žalne slovesnosti sicer nameraval udeležiti, a se je zaradi tehničnih težav z letalom ni mogel.

Na slovesnosti Lojze Peterle in Marta Kos Marko
Pogrebne slovesnosti se je udeležil evropski poslanec Lojze Peterle (EPP/NSi), ki je bil predsednik prve slovenske vlade. Kot so še sporočili iz njegove pisarne, je bil Peterle tudi pobudnik petkove spominske svečanosti za Kohlom in nedavno preminulim nekdanjim avstrijskim zunanjim ministrom Aloisom Mockom v Ljubljani.

"Kohl je bil državnik in politik jasne vizije in odločnih dejanj, velik prijatelj Slovenije, ki je bistveno vplival na proces mednarodnega priznanja mlade slovenske države," je o nemškem državniku povedal Peterle.

Zaradi odpovedi premierja Cerarja se je slovesnosti udeležila tudi slovenska veleposlanica v Berlinu Marta Kos Marko, je poročala TV Slovenija.

Sprevod v rojstnem mestu
Krsto so s helikopterjem nemške vojske prepeljali v Kohlovo rojstno mesto Ludwigshafen, kjer so se someščani in someščanke od njega poslovili s sprevodom.

Nato so krsto z ladjo prepeljali po reki Ren v približno 20 kilometrov oddaljeno mesto Speyer, kjer je v stolnici ob 18. uri potekala žalna maša, ki so se je lahko iz varnostnih razlogov udeležili zgolj povabljeni gostje. Kohla so okrog 20.45 v ožjem družinskem krogu pokopali na pokopališču v središču mesta.

Kancler je bil 16 let
Kohl, ki je bil nemški kancler med letoma 1982 in 1998, je igral ključno vlogo pri padcu berlinskega zidu in združitvi Nemčij. Poleg tega je bil s takratnim francoskim predsednikom Mitterrandom snovalec maastrichtske pogodbe.

Pogrebna slovesnost za Helmutom Kohlom