Medvedjev in Cerar sta se na kratko srečala že ob robu slovesnosti ob Ruski kapelici na Vršiču. Foto: Twitter
Medvedjev in Cerar sta se na kratko srečala že ob robu slovesnosti ob Ruski kapelici na Vršiču. Foto: Twitter
Dmitrij Medvedjev
Ruski premier Dmitrij Medvedjev je na tradicionalni spominski slovesnosti pri Ruski kapelici pod Vršičem dejal, da kapelica kot "spomenik nesmiselnosti vojne" še živi, kar dokazuje, da iskrena čustva enotnosti slovanskega življa naših prednikov živijo še naprej, čeprav so se vmes zamenjale države in družbeni sistemi. Ob tem je poudaril, da moramo ob slavni zgodovini, ki nas povezuje, razmišljati tudi o prihodnosti. Foto: Reuters
Ruski premier končal obisk v Sloveniji
Delovni del obiska ruskega premierja

Slovenski in ruski premier sta na tiskovni konferenci po uradnih pogovorih v predsedniški palači povedala, da se je blagovna menjava med državama zmanjšala tudi zaradi padca cen energentov, kar je po besedah Medvedjeva prispevalo okoli 20 odstotkov. "So pa sankcije negativen dejavnik, saj zavirajo razvoj in ovirajo gospodarsko sodelovanje," je povedal Medvedjev in dodal, da sankcij ni začela Rusija, ampak EU, in zato od Unije pričakujejo, da jih bo prva ukinila. "S sankcijami se ne da reševati težav," je še povedal in izrazil prepričanje, da se bo sodelovanje s Slovenijo nadaljevalo.

Prva mora sankcije ukiniti EU
Slovenski premier se je strinjal, da sankcije prizadenejo obe strani, zato je v interesu vseh, da se končajo, še bolj pa je to v interesu vseh ljudi, vpletenih v konflikt.

Obe strani zadovoljni z odnosi
Medvedjev se je ob koncu obiska srečal tudi s predsednikom DZ-ja Milanom Brglezom. Dotaknila sta se tudi medparlamentarnih odnosov. Brglez je ocenil, da so odnosi med državama že tradicionalno dobri ter na visoki in prijateljski ravni.

Ob tem je izrazil upanje, da bo tudi včerajšnja udeležba predsednika ruske vlade na spominski slovesnosti ob Ruski kapelici pod Vršičem prispevala k poglabljanju prijateljskih vezi med našima, slovanskima narodoma. Medvedjev je dejal, da je spominska slovesnost ob Ruski kapelici "dogodek, ki poraja močna čustva".

Predsednik DZ-ja je v pogovoru tudi izrazil zadovoljstvo, da sta Slovenija in Rusija uspeli v številnih projektih, za katere upa, da se bodo nadaljevali.

Slovenska stališča so zmerna za Moskvo
Medvedjev je izrazil pričakovanje, da bo Slovenija še naprej imela zmerno stališče v okviru EU-ja. Kot je pojasnil, gre za to, da EU ni enoten, v njem so tako države, ki imajo do odnosov z Rusijo zmerno stališče, kot take z zelo čustvenimi odnosi in "fantomskimi bolečinami". Cerar mu je ob tem zagotovil, da bo stališče Slovenije do sankcij in odnosov do Rusije ostalo enako.

Obisk dobro opažen v Evropski uniji
Slovenija je sicer prva država, ki jo je ruski premier obiskal od zaostritve odnosov z EU-jem. Medvedjev je najvišji predstavnik Rusije, ki se je v nedeljo udeležil slovesnosti ob Ruski kapelici pod Vršičem. Ta je spomin na ruske vojne ujetnike, ki so med prvo svetovno vojno umrli ob gradnji ceste čez Vršič. Njegov obisk pa ima v času zaostritve odnosov med Zahodom in Rusijo tudi pomembno politično konotacijo.

Glede prijateljskih odnosov med Rusijo in Slovenijo je Medvedjev že v nedeljo izrazil optimizem, državi pa naj bi med njegovim obiskom podpisali več bilateralnih sporazumov, med njimi triletni program o sodelovanju v kulturi, znanosti in športu ter več dokumentov o sodelovanju med ministrstvoma za zdravje in med ministrstvoma za pravosodje obeh držav. Sklenili naj bi tudi sporazum o skupnem nastopu obeh gospodarstev na tretjih trgih.

Od Bruslja in Slovenije odvisna udeležba pri Turškem toku
Slovenija je bila zainteresirana za plinovod Južni tok, ki pa se mu je Rusija odpovedala. Medvedjev je izrazil prepričanje, da bi Slovenija lahko sodelovala pri projektu novega plinovoda Turški tok kot tranzitna država. Pri tem je poudaril, da se bodo morale zainteresirane države same dogovarjati z Brusljem. Cerar pa je dejal, da razume, da bo morala Slovenija glede Turškega toka najti svoje mesto in oceniti, ali je v njenem interesu, da postane tranzitna država.

Po srečanju s Cerarjem je Medvedjeva čakalo še srečanje s predsednikom državnega zbora Milanom Brglezom. Ob robu obiska Medvedjeva se bo zunanji minister Karl Erjavec danes na Bledu sešel z ruskim ministrom za zveze in množične komunikacije Nikolajem Nikiforovom.

Ruski premier končal obisk v Sloveniji
Delovni del obiska ruskega premierja