Priljubljenost Medvedjeva je upadla lani septembra, ko je napovedal, da bo domovanje v Kremlju prepustil Putinu. Foto: EPA
Priljubljenost Medvedjeva je upadla lani septembra, ko je napovedal, da bo domovanje v Kremlju prepustil Putinu. Foto: EPA

"Vsakdo potrebuje svoboščine, to je temeljna pravica," je Medvedjev poudaril v nagovoru, ki ga je prenašala ruska televizija. Obljubil je, da bo izpolnil vse, kar je obljubil na položaju predsednika države. Po njegovih besedah bi moralo biti vmešavanje države v gospodarstvo čim manjše in preglednejše.

Dozdajšnji predsednik, ki bo maja po napovedih postal premier, je napovedal, da se davki za podjetja ne bodo zvišali in da bo pomagal okrepiti konkurenčnost manjših zasebnih podjetij. V prihodnjih mesecih bo objavil popoln seznam podjetij v državni lasti, nato pa bo sledila razprava, katera izmed njih bodo privatizirali.

Medvedjevu se bo mandat predsednika iztekel maja, ko se bo na čelo države znova zavihtel Vladimir Putin, ki je v zadnjih štirih letih opravljal delo predsednika vlade in zmagal na marčevskih predsedniških volitvah.

Država ima prednost pred stranko
Putin je medtem oznanil, da bo odstopil kot predsednik vladajoče stranke Enotna Rusija, ki je na spornih decembrskih volitvah zmagala, a po navedbah opozicije s pomočjo prevar in goljufij, kar je močno načelo njen ugled, zaradi česar naj bi si Putin želel tudi distancirati od nje in ohraniti svojo priljubljenost, ki je večja od strankine.

Za svojega naslednika na čelu stranke je predlagal Medvedjeva. Kot je dejal na seji vodstva stranke, bi moral Medvedjev voditi Enotno Rusijo in prevzeti premierski položaj. "Mislim, da bi bilo to prav," je dejal Putin, ki je prepričan, da mora biti predsednik države nad strankarsko politiko.

Medvedjev med člani stranke uživa manj podpore kot Putin, saj ga številni krivijo za slab izid na parlamentarnih volitvah, na katerih je Enotna Rusija zbrala le okoli 50 odstotkov glasov, kar je skromen dosežek v primerjavi s prejšnjimi volitvami leta 2007, ko je stranka osvojila več kot 64 odstotkov glasov. Za številne člane ima Medvedjev tudi preveč liberalna stališča.