Svojci pogrešanih študentov menijo, da si vlada ne prizadeva dovolj, da bi našla njihove otroke. Foto: EPA
Svojci pogrešanih študentov menijo, da si vlada ne prizadeva dovolj, da bi našla njihove otroke. Foto: EPA
Za županskim parom in policijskim načelnikom je razpisana tiralica. Foto: EPA

Pinedal Villa naj bi bila povezana z narkokarteli, trenutno pa je, tako kot njen mož Jose Luis Abarca in policijski načelnik Felipe Flores Velazquez, na begu. Vsi trije so tudi uradno osumljenci za izginotje študentov, za njimi pa je razpisana tiralica.

26. septembra je bila v Iguali, mestu na jugu Mehike, organizirana svečanost v čast Pinedi Villi, vodji mestne agencije za pomoč bolnim in siromašnim. Prva dama se je ravno pripravljala na govor, ki je bil zanjo še toliko pomembnejši, saj naj bi pomenil uvod v njeno kampanjo za naslednjo županjo mesta. Njenemu soprogu se je namreč mandat iztekal.

Kot poročajo viri, naj bi bila menjava na čelu mesta simbolična, saj naj bi bila Pineda Villa kot glavna vez z lokalnim narkokartelom Guerreros Unidos tista, ki je držala v rokah vse niti. Trije njeni brati so bili pripadniki narkokartela Beltran Leyva (ta je pred leti razpadel na dve frakciji, od tega je ena Guerreros Unidos), njen soprog pa je vodenje mesta povsem brez političnih izkušenj prevzel leta 2012, pred tem pa se je ukvarjal s trgovino s pletenimi kapami in nakitom.

Nesrečno naključje?
Istega dne so se študenti iz bližnjega mesta vračali domov po protestih proti reformi mehiške vlade, s katero bi bilo študentom zaradi slabšega finančnega stanja onemogočeno visoko izobraževanje. Študenti so se domov vračali čez Igualo, v tistem pa je avtobus opazila Pineda Villa, ki naj bi bila prepričana, da gre za aktiviste, ki so prišli "pokvarit njen dan".

Pineda Villa naj bi policiji zato ukazala aretacijo študentov z besedami: "Spravite jih k pameti!" Začeli so se streljati, med streljanjem pa naj bi nekaj ljudi umrlo, preživele pa naj bi odvedli na policijsko postajo. Policija naj bi 43 mladih nato predala v roke narkokartela, ki jih je domnevno likvidiral.

Po navedbah generalnega tožilca Jesusa Murilla Karama vodja kartela, Sidronio Casarrubias Salgado, Pinedo Villo opisuje kot "glavno upraviteljico kriminalnih dejavnosti v Iguali".

Medtem še vedno ni nobene sledi za izginulimi študenti, čeprav so forenzični strokovnjaki v zadnjih tednih prečesali že 11 množičnih grobišč na območju, v katerih so našli 38 ožganih trupel. Svojci pogrešanih, s katerimi se je mehiški predsednik Enrique Pena Nieto v sredo prvič sestal, vlado obtožujejo, da se ne trudi dovolj, da bi študente našla in kaznovala storilce.

Primer iz Iguale naj bi najbolj zgovorno ponazarjal povezanost politike in kriminala v Mehiki. Po pisanju mehiških medijev je Pineda Villa mesečno skorumpiranim policistom nakazovala po 40.000 dolarjev, ob tem pa pogosto uporabila tudi usluge kriminalcev.