43 izginulih študentov je bilo ubitih in zažganih, je sporočil mehiški generalni državni tožilec. Foto: EPA
43 izginulih študentov je bilo ubitih in zažganih, je sporočil mehiški generalni državni tožilec. Foto: EPA
Glavni državni tožilec Jesús Murillo je dejal, da bo identifikacija trupel zelo težka. Foto: EPA
Izginotje študentov je povzročilo veliko ogorčenje v mehiški družbi. Foto: EPA

Kot je dejal mehiški državni tožilec Jesús Murillo, so trije ljudje, ki naj bi bili pripadniki tolpe Guerreros unidos in so jih nedavno aretirali v povezavi z izginotjem, dejali, da so jim študente predali policisti.

V priznanju so osumljeni dejali, da so jim študente v smetarskih tovornjakih policisti pripeljali iz mesta Iguala v sosednji kraj Cocula, ki naj bi bil trdno pod nadzorom narkokartelov. 15 študentov naj bi se na poti zadušilo, druge pa so postrelili.

Trupla so nato, kot so dejali osumljeni, zažgali z bencinom, gumami in plastiko, ogenj pa naj bi gorel od polnoči do 14. ure naslednji dan. Tožilec Murillo je dejal, da so nato osumljeni ostanke trupel spravili v vreče in jih odvrgli v reko. Oblasti so našle šest takšnih vreč.

Murillo je še dejal, da bo težko identificirati zažgana trupla, zato bodo oblasti študente še naprej imele za pogrešane, dokler z DNK-testi ne bodo ugotovili identitete umrlih. Te teste bo težko, če ne nemogoče, izvesti zaradi visoke stopnje uničenja trupel, je pojasnil tožilec. Ostalo je namreč le nekaj zob in kosti. Oblasti so v iskanju študentov odkrile še več množičnih grobišč v regiji, a v njih naj ne bi bila trupla izginulih študentov, poroča BBC.

Sorodniki pogrešanih ne verjamejo v njihovo smrt
Sorodniki pogrešanih študentov ostajajo skeptični. Družine izginulih so že dlje časa zelo kritične do preiskave izginotja študentov. Po srečanju s tožilcem, ki jim je pokazal izsledke preiskave, so dejali, da mu ne verjamejo, da so njihovi sinovi mrtvi.

"Dokler ni rezultatov, so naši sinovi živi," je dejal Felipe de la Cruz, oče enega od študentov. "Danes skušajo končati preiskavo na ta način ... Očiten poskus nadaljevanja našega trpljenja zaradi zveznih oblasti," je dejal.

Tožilec Murillo je po poročanju Vice Newsa dejal: "Tudi sam sem del družbe. Resnično sem ogorčen in žalosten in predvidevam, da se tako počuti tudi družba."

Pogrešani od septembra
Primer izginotja študentov je pretresel celo državo. Spomnimo, 43 študentov je pogrešanih od 26. septembra, ko jih je v zasedi v mestu Iguala pričakala policija in jih predala tolpi. Mehiške oblasti so za ugrabitev študentov okrivile župana Iguale Joseja Luisa Abarco in njegovo ženo Marío de los Ángeles Pineda Villo.

Policiji naj bi župan namreč ukazal, naj ustavijo študente, da ne bi zmotili govora njegove žene na glavnem trgu v mestu. Študenti naj bi namreč želeli protestirati proti diskriminatornemu zaposlovanju in zbirati sredstva za njihovo šolo.

Oblasti so aretirale več kot 70 ljudi v povezavi z izginotjem, med njimi tudi župana Abarco in njegovo ženo. Po begu so ju našli v mehiškem glavnem mestu.

80.000 mrtvih v mehiški vojni
Zaradi izginotja študentov in počasne preiskave je tarča kritik tudi predsednik države Enrique Peña Nieto, po državi pa so se zvrstili množični protesti. Od leta 2006, ko je prejšnji predsednik Felipe Calderón na ulice mehiških mest poslal vojsko, je v Mehiki v vojni proti narkokartelom in med njimi umrlo že 80.000 ljudi, 20.000 pa jih je uradno pogrešanih.

Trupla študentov sežgali in vrgli v reko
Trupla študentov sežgali in vrgli v reko