Telekom Austria je postal del imperija Carlosa Slima, a je avstrijska vlada zadržala varovalko, po kateri bodo lahko Mehičani sprejemali ključne odločitve le ob avstrijskem soglasju. Foto: Reuters
Telekom Austria je postal del imperija Carlosa Slima, a je avstrijska vlada zadržala varovalko, po kateri bodo lahko Mehičani sprejemali ključne odločitve le ob avstrijskem soglasju. Foto: Reuters
Carlos Slim
74-letni Carlos Slim je med letoma 2009 in 2013 veljal za najbogatejšega človeka na svetu, ko je ta prestižni naslov prepustil Billu Gatesu. Foto: EPA

Slimov telekomunikacijski velikan America Movil, ki se v Latinski Ameriki spopada z vse večjo regulacijo in konkurenco, si že dalj časa prizadeva za prodor v Evropo, pri čemer so že dolgo povečevali delež v nekdanjem avstrijskem monopolistu. Januarja letos je tako America Movil presegel četrtinski delež, kar je pripeljalo do pogovorov o morebitnem prevzemu.

Kapital za rast zunaj Avstrije
Maratonski pogovori v sredo na Dunaju so prinesli dogovor, po katerem bo America Movil z milijardo evrov dokapitaliziral Telekom Austrio, s čimer bo izenačil delež avstrijskega državnega holdinga OIAG.

Vodja OIAG-a Rudolf Kramer je v izjavi zapisal, da dogovor zagotavlja veto avstrijskemu holdingu, ki bo tudi obdržal polovico ključnih položajev v telekomunikacijskem podjetju, ki v zameno računa na "gromozansko rast" v srednji in vzhodni Evropi.

Prevzet tudi slovenski Simobil
Po potrditvi dogovora je America Movil objavila, da je pridobila operacijsko odgovornost v Telekomu Austrii, ki telekomunikacijske dejavnosti ob Avstriji opravlja tudi v Belorusiji, Bolgariji, Hrvaški, Srbiji, Makedoniji, Liechtensteinu in seveda Sloveniji, kjer ima v lasti Simobil, drugega največjega operaterja mobilne telefonije.

Prodor Slima v Evropo
Zdaj bosta tako America Movil kot OIAG imela v lasti po 28,4 odstotka Telekoma Austrie, ob vseh pomembnejših odločitvah pa morata oba partnerja glasovati soglasno. Carlos Slim je leta 2012 izkoristil nizke cene evropskih telekomov in kupil delež v Telekomu Austrii in nizozemskem KPN-ju. Spremembe pri državnem telekomu v Avstriji so zanimive za Slovence tudi zaradi namere slovenske vlade, da do konca leta proda Telekom Slovenije.