Menem je bil predsednik Argentine od leta 1989 do leta 1999. Foto: EPA
Menem je bil predsednik Argentine od leta 1989 do leta 1999. Foto: EPA

Za Menema je že marca prizivno sodišče odločilo, da je kriv obtožb, da je v 90. letih prejšnjega stoletja Hrvaški in Ekvadorju nezakonito prodal 6.500 ton orožja.

82-letni nekdanji predsednik je trenutno senator, kazen pa naj bi glede na odločitev sodišča moral začeti prestajati nemudoma. A kot senator uživa imuniteto in bo v zapor takoj odšel le, če mu bodo poslanci odvzeli imuniteto. V nasprotnem primeru mu odhod v zapor grozi po izteku mandata leta 2017.

Da je Menem kriv, je marca odločilo drugostopenjsko sodišče, potem ko je bil leta 2011 na prvi stopnji oproščen. Soobtoženega nekdanjega obrambnega ministra Oscarja Camiltona je sodišče obsodilo na pet let zapora.

Na Hrvaškem je v letih 1991-1995 končalo sedem pošiljk orožja iz Argentine, v Ekvadorju pa so februarja 1995 pristala tri letala z orožjem.

Na Hrvaškem je bila takrat vojna in tam je veljala ZN-ova prepoved prodaje orožja, Ekvador pa je bil vpleten v oborožen spor o meji s sosednjim Perujem in Argentina kot porok enega predhodnih mirovnih dogovor med državama ni smela nobeni od njiju prodajati orožja.

Menem je priznal, da je podpisal izvozne dokumente za orožje, a je hkrati zatrdil, da ni imel pojma, da bo orožje končalo na Hrvaškem in v Ekvadorju. Vztrajal je, da so bile pošiljke pušk, protitankovskih raket in streliva namenjene v Panamo in Venezuelo, ko je on podpisal papirje.

Dokazi o dejanskih končnih postajah orožja so prišli na dan leta 1995, Menema pa so uradno obtožili leta 2008.