Nasmeh na obrazu kanclerke Angele Merkel pove vse. Foto: EPA
Nasmeh na obrazu kanclerke Angele Merkel pove vse. Foto: EPA
Časopisi
Zmagi nemške kanclerke Angele Merkel so naslovnice poleg nemških namenili tudi svetovni časopisi. Foto: EPA
Slavje konservativcev v Nemčiji

"Zgodovinska nedeljska zmaga Angele Merkel priča o tem, kako Nemci globoko cenijo njen jasen in zmeren način vladanja. Kanclerka triumfira, Nemčija je zdaj dokončno dežela Angele Merkel," so ob presenetljivem uspehu vladajoče unije CDU/CSU na nedeljskih parlamentarnih volitvah, kjer jim je za las ušla absolutna večina v bundestagu, zapisali pri Spieglu, a ob tem opozorili, da bo morala, da bo okrepila svojo zapuščino, kanclerka, ki je simpatije Nemcev pridobila s svojim preudarnim upravljanjem krize v evrskem območju, več poudarka nameniti domačim reformam. "In začeti oblikovati svojega naslednika," so še zapisali.

"To je zasebna zmaga Merklove"
"CDU in CSU v tem volilnem boju nista stavila na volilni program, temveč na osebo: kanclerko. In ta izračun se je izšel. Ta izid je potrditev tako njene politike kot tudi njenega političnega sloga," je dejal dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung, enako pa so izpostavili pri Spieglu, kjer so zapisali, da se je volilna kampanja tokrat osredotočila na kanclerko osebno, in ne na dejansko politiko. Tudi Süddeutsche Zeitung je zapisal, da je zmago dosegla Merklova kot oseba, kot kanclerka, s priljubljenostjo, ki je edinstvena v zgodovini zvezne republike.

"To je zasebno zmagoslavje Merklove. Kanclerka je tako močna, kot je bil nekoč Helmut Kohl. Večina opazovalcev je pričakovala, da bo po volitvah znova vladala, a da je zmožna takega zmagoslavja, tega ni verjel nihče," so v svojem prvem komentarju zapisali pri tedniku Zeit, tabloid Bild pa piše: "Davki, pravosodje in evro niso bili odločilni dejavniki. Vprašanje, ki so si ga volivci zastavili, je bilo: Komu zaupati, da bo vladal mirno, razumno in z močnimi živci?"

Kanclerko čaka težko oblikovanje koalicije
Pri Spieglu so ob tem zapisali, da Merklova ne bo imela veliko časa, da bi počivala na svojih lovorikah, saj jo ob zgodovinskem porazu svobodnih demokratov, ki ostali pred vrati parlamenta, čakajo težka koalicijska pogajanja z opozicijskim SPD-jem in morda tudi stranko zelenih. Sestavljanja nove koalicije, ki zagotovo ne bo preprosto, in ugibanj o morebitnih koalicijskih partnerjih pa so se lotili tudi drugi časopisi. Potem ko so še pred kratkim napovedovali bolj ali manj nadaljevanje črno-rumene ali velike črno-rdeče koalicije, se zdaj zdi mogoče tudi marsikaj drugega. "Stari partner je odletel iz bundestaga," je na svoji spletni strani zapisal tednik Focus in izrazil prepričanje, da tudi rdeče-rdeče-zelena koalicija ni več povsem izključena.

Tudi pri Zeitu so zapisali, da na volilno zmago kanclerke pada senca. "Unija je pridobila nazaj množico volivcev od FDP-ja, a je s tem oslabila svojega 'rojenega' liberalnega koalicijskega partnerja, morda za vedno. Tako ji zdaj ostane le še absolutna večina ali koalicija z SPD-jem ali z Zelenimi," so prepričani. Frankfurter Allgemeine Zeitung pa ob tem piše: "Konservativci lahko izbirajo, ali bodo vladali z oslabljeno stranko zelenih ali z SDP-jem. Kljub večjemu številu glasov, ki ga je prejela stranka SDP, Peeru Steinbrücku, če bo držal obljubo in se ne povezal z levo stranko, ostane le možnost, da svojo stranko pelje nazaj v pekel, ki ga je stranka v podrejenem položaju v veliki koaliciji s konservativci doživljala že med letoma 2005 in 2009. Vprašanje je, ali je znova pripravljen na tako trpljenje."

Več poudarka bo morala nameniti domači politiki
Berliner Zeitung je ob tem opozoril še na to, da bo morala Merklova v prihodnjih štirih letih več poudarka nameniti razmeram na domačem političnem prizorišču. "Politika Angele Merkel bo morala biti drugačna, kot je bila dosedanja. Kanclerka se je vse od začetka mednarodne in evrske finančne krize osredotočala na zunanjo politiko, bila je vodilni glas Evrope in igrala pomembno vlogo v vprašanjih svetovnih financ. A je ob tem zanemarila domačo politiko, kjer pa se brez nje ne zgodi nič. Čakata jo reforma pokojninskega sistema in reforma izobraževalnega sistema, zadeve ne morejo ostati, kot so, še prihodnja štiri leta. Naslednjo vlado bomo ocenjevali po tem, ali ji bo uspelo najti ravnotežje med domačo in mednarodno politiko," so zapisali.

Počivanje Merklove na lovorikah zgodovinske zmage bo torej kratko, saj bo morala zavihati rokave in si zagotoviti koalicijskega partnerja, ki bo lahko z njo uresničil pričakovanja, ki jo ima od nje nemška javnost. Zagotovo so pred Nemčijo pestri dnevi in tedni.

Slavje konservativcev v Nemčiji