Svojo stran je v pogajanjih vodila kanclerka Angela Merkel. Foto: EPA
Svojo stran je v pogajanjih vodila kanclerka Angela Merkel. Foto: EPA
Bundestag
Kakšna bo sestava novega bundestaga? Foto: EPA

Delegaciji konservativne unije CDU/CSU-ja in socialdemokratov sta današnje pogovore pred morebitnimi koalicijskimi pogajanji tako sklenili z dogovorom za vnovično srečanje, ki bo potekalo 14. oktobra. V vsakem primeru bo pot do koalicije še dolga, utegnila bi se zavleči celo do prihodnjega leta.

Po koncu skoraj triurnega srečanja v Berlinu je generalna sekretarka SPD-ja Andrea Nahles dejala, da so pogovori potekali v "odprtem ozračju". Strani sta po njenih besedah opredelili tako področja, na katerih se skladata, kot tista, kjer se pojavljajo razhajanja.

Teme prvega srečanja so bile davčna politika, energetika in politika trga dela, družine in izobraževanja. Strani sta se se dogovorili, da ne bosta razkrivali podrobnosti pogovorov. Delegacijo konservativne koalicije CDU/CSU-ja je sicer vodila kanclerka Angela Merkel, socialdemokrate pa njihov predsednik Sigmar Gabriel.

SPD bo zahteval veliko, Merklova pripravljena popuščati
Analitiki so prepričani, da bo SPD za ponovno sodelovanje v veliki koaliciji postavil visoko ceno, tudi sami so dejali, da ne bodo hiteli v dogovor, saj se je stranka pri prvem sodelovanju v veliki koaliciji precej opekla in je na prejšnjih volitvah imela najslabši rezultat po drugi svetovni vojni. A naj bi bil tudi CDU pripravljen precej popuščati, saj si Merklova želi stabilne vlade. Pogajalski položaj SPD-ja krepi tudi dejstvo, da bi imela velika koalicija večino tudi v zgornjem domu parlamenta, bundesratu, česar zdajšnja črno-rumena koalicija nima.

Glavna vprašanja, ki bodo zaposlovala stranki v pogajanjih, so davki, minimalna plača in infrastrukturni vložki v največje evropsko gospodarstvo ter oblikovanje široke vlade, ki bo imela zadostno javno podporo za spopadanje s težavami evropskih bank in evropskega dolga. Sogovorniki naj bi preverili, ali so politike strank sploh kompatibilne, po sestanku, v večernih urah, pa lahko pričakujemo prve izjave, ki bodo dejansko razkrile, kako verjetna je velika koalicija.

Na papirju so odprte še vse možnosti
Konservativna unija CDU/CSU kanclerke Angele Merkel, ki je bila z 41,5 odstotka glasov velika zmagovalka nemških volitev, je izgubila svojo dozdajšnjo partnerico, liberalno stranko (FDP), ki je izpadla iz parlamenta, zato mora zdaj vlado oblikovati z dozdajšnjo opozicijo - s socialdemokrati ali s stranko zelenih. Poznavalci ocenjujejo, da je verjetnejša velika črno-rdeča koalicija, ki je državi vladala že v prvem mandatu Merklove med letoma 2005 in 2009, velike koalicije pa si želi tudi večina Nemcev.

Čeprav sta manj verjetni, pa ostajata odprti tudi drugi dve možnosti, o morebitni črno-zeleni koaliciji z Zelenimi, občasno pa je slišati tudi pozive k oblikovanju leve rdeče-rdeče-zelene koalicije SPD-ja, Zelenih in Levice, ki pa je malo verjetna, saj tako SPD kot Zeleni to možnost že leta odločno zavračajo.