Merklova je Hollandu obljubila hiter odgovor glede okrepitve boja proti IS-ju. Foto: EPA
Merklova je Hollandu obljubila hiter odgovor glede okrepitve boja proti IS-ju. Foto: EPA
Merklova za begunske kvote

Kot je povedala novinarka RTV Slovenija Polona Fijavž, bo Nemčija povečala misijo v Maliju z 200 na 650 ljudi, ki bodo pomagali francoskim vojakom. Predsednika sta govorila tudi o predlogu nemškega in francoskega gospodarskega ministra o ustanovitvi skupnega nemško-francoskega sklada, vrednega 10 milijard evrov v treh letih, iz katerega bi plačevali za večjo varnost, večji nadzor na zunanjih mejah EU-ja in tudi za begunce.

Hollande se je z Merklovo sešel v okviru vrste srečanj na najvišji ravni, katerih cilj je okrepitev boja proti IS-ju v Siriji in Iraku po terorističnih napadih v Parizu. V ponedeljek se je tako srečal z britanskim premierjem Davidom Cameronom in predsednikom Evropskega sveta Donaldom Tuskom, v torek pa v Washingtonu z ameriškim predsednikom Barackom Obamo. V četrtek bo Hollande potoval še v Moskvo na pogovore z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

Francoski parlament potrdil nadaljevanje letalskih napadov na IS v Siriji
Francoski parlament je podprl nadaljevanje francoskih letalskih napadov na položaje Islamske države v Siriji. Obrambni minister Jean-Yves Le Drian je medtem sporočil, da so vse članice EU-ja Parizu ponudile neposredno ali posredno vojaško pomoč, za katero je zaprosil po terorističnih napadih v Parizu.

Nadaljevanje letalskih napadov je podprlo 515 poslancev, štirje so bili proti, 10 se jih je vzdržalo. Potrditev parlamenta je bila potrebna po ustavi, ki to zahteva pri več kot štiri mesece trajajočih vojaških operacijah. Premier Manuel Valls je ponovil, da je Francija v vojni z Islamsko državo in da druge alternative kot njeno uničenje ni.

Dodal je, da so francoska letala od začetka misije septembra letos izvedla več kot 300 napadov na položaje IS-ja v Siriji. Pariz je napade okrepil po terorističnih napadih v Parizu 13. novembra, ki so zahtevali 130 življenj.

Merklova za begunske kvote