Merklova Nemce že tradicionalno nagovori na zadnji dan v letu. Foto: Reuters
Merklova Nemce že tradicionalno nagovori na zadnji dan v letu. Foto: Reuters
Merklova je bila tista, ki je najbolj zagovarjala nemško politiko odprtih vrat. Foto: Reuters

Merklova je v vnaprej posnetem nagovoru še posvarila pred podporo ksenofobičnim skupinam, češ da je "pomembno, da si ne dovolijo, da postanejo razdeljeni".

Nemčija je samo letos sprejela več kot milijon prosilcev za azil, kar je precej več kot katera koli druga evropska država.

Odgovor Evrope na prebežniško krizo so kritizirali številni, med drugim tudi odhajajoči vodja ZN-ove agencije za begunce (UNHCR) Antonio Guterres, ki pravi, da je EU še naprej "popolnoma nepripravljen" na prihod pribežnikov in da se nikakor ne more "spraviti skupaj".

Od začetka leta je v Evropo čez morje prišlo več kot milijon beguncev, od tega približno polovica iz Sirije, kjer že skoraj štiri leta poteka krvava državljanska vojna. Za številne je končna destinacija prav Nemčija.

"Zmoremo"
V svojem novoletnem nagovoru, ki ga bodo predvajali nocoj, Merklova priznava, da je bilo preteklo leto polno izzivov, a ponovi sporočilo, ki ga je izrekla že večkrat: "Wir schaffen es" - "Zmoremo." Ob tem opozarja, da bo za integracijo prišlekov potrebno veliko "časa, moči in denarja". "Prepričana sem, da če se danes na pravilen način spopademo s to velikansko nalogo, ki jo predstavljata priliv in integracija toliko ljudi, bo to jutri predstavljalo priložnost za nas."

Kanclerka v svojem govoru sicer ne omenja konkretno Pegide, ki v zadnjih mesecih prireja po Nemčiji velike protiislamske shode, a poziva Nemce, naj ne sledijo "tistim s hladnostjo, celo sovraštvom v srcih in tistim, ki si lastijo pravico, da sami sebe označujejo za Nemce, druge pa marginalizirajo".

Begunska kriza je močno načela odnose med članicami EU-ja, saj so nekatere države kljub schengenskemu območju uvedle začasne preglede na mejah. Guterres, ki je bil na čelu UNHCR-ja deset let, na to pravi, da je Uniji spodletelo, države pa da so delovale skrajno egoistično, ko so pribežnikom onemogočili prestop meja s strožjimi politikami. Med temi državami so tudi Slovenija, Avstrija in Madžarska.