Merklova je v Berlinu gostila Cerarja. Foto: Reuters
Merklova je v Berlinu gostila Cerarja. Foto: Reuters

Novi slovenski premier si je za prvo dvostransko srečanje na tujem izbral Nemčijo. V prestolnico največje in najpomembnejše gospodarske partnerice Slovenije Berlin je odšel z dokaj dobro popotnico - Slovenija se je izognila prihodu trojke, opravila obremenitvene teste, vlada pa nadaljuje politiko privatizacije.

Po današnjem srečanju so v Berlinu pozdravili, da se bo Cerarjeva vlada težav lotila na vključujoč način v dialogu s sindikati, investitorji in delodajalci ter obenem razvijala kulturo skupne odgovornosti.

Merklova je poudarila, da želi Cerarju in njegovi ekipi veliko moči pri uresničevanju zastavljenih reform, in pri tem lahko, kot je dodala, računajo tudi na podporo nemške vlade. Poleg tega je spomnila, da je slovenska vlada tudi pred velikopotezno privatizacijsko agendo, ki se nadaljuje in pri kateri imajo svoje interese tudi nemška podjetja.

Danes je Aerodrom Ljubljana v rokah nemške družbe Fraport, Deutsche Telekom se še vedno zanima za nakup deleža v Telekomu Slovenije, nekaj zanimanja je tudi za naložbe na področjih infrastrukture in zavarovalništva.

Slovensko gospodarstvo se lahko še okrepi
Cerar je na novinarski konferenci predvsem izpostavil zadovoljstvo ob odličnem sodelovanju z Nemčijo in dodal, da je današnji pogovor potrdil, da se lahko to gospodarstvo še okrepi.

Kot glavno nalogo svoje vlade je izpostavil zagotavljanje politične stabilnosti v Sloveniji in hkrati s tem predvidljivega in stabilnega ekonomskega prostora. Ključna izziva vlade pa sta pospeševanje gospodarske rasti, kjer že imamo ugodne kazalce, in hkrati finančna konsolidacija, tako da bo v letu 2015 primanjkljaj pod tremi odstotki BDP-ja.

Nova vlada želi Slovenijo še bolj odpreti tujim vlagateljem, odpraviti administrativne ovire in tudi v sodelovanju z Nemčijo in drugimi evropskimi državami spodbujati infrastrukturne in druge projekte, je poudaril Cerar in dodal, da bo Slovenija vesela podpore Nemčije pri investicijah na različnih področjih, na primer v gradnjo drugega železniškega tira od Luke Koper proti srednji Evropi.

Finančni minister Dušan Mramor je nemškemu kolegu Wolfgangu Schäublu predstavil dosežke vlade v enem mesecu in namere vlade za leto 2015 - Schäubla naj bi zanimali predvsem javne finance in prestrukturiranje podjetij in bank.