Rajoy je lahko zadovoljen s podporo Merklove. Foto: EPA
Rajoy je lahko zadovoljen s podporo Merklove. Foto: EPA
Mariano Rajoy in Angela Merkel
Osrednja tema pogovorov je bilo gospodarstvo in reforme za njegov ponoven zagon. Foto: EPA
Rajoy se otepa očitkov o korupciji

Merklova je na srečanju v Berlinu gostila španskega premierja, potem ko se je ta skupaj s svojo ljudsko stranko prejšnji teden znašel v središču korupcijskega škandala.

Španski časopis El Pais je namreč objavil računovodske izpiske španske Ljudske stranke, na katerih se med drugim pojavlja ime premierja Rajoya in glede na katere naj bi ta med letoma 1997 in 2008 od zasebnih podjetij na leto prejemal po 25.200 evrov.

Rajoy je znova zatrdil, da so očitki o korupciji na njegov račun lažni, in zavrnil ugibanja, da bi lahko to škodilo reformam v zadolženi Španiji. "Imam pravo moč in pravi pogum", da se spoprimem z izzivi, je še dejal španski premier in ocenil, da reforme v njegovi državi dobro napredujejo.

Po njegovih besedah se bo prestrukturiranje finančnih trgov v njegovi državi kmalu končalo, kar pomeni, da bodo španske banke lahko ponovno kreditirale gospodarstvo. Reforme napredujejo tudi na drugih področjih, je dejal in dodal, da si bo španska vlada še naprej prizadevala za zmanjšanje proračunskega primanjkljaja in oživitev gospodarstva.

Pohvale na račun španskih reform je danes izrekla tudi Merklova. To, kar je storila Španija za premagovanje dolžniške krize, si zasluži "veliko spoštovanje in globoko občudovanje".

Ob tem je tudi izrazila prepričanje, da bodo reforme pokazale rezultate. Še posebej je nemška kanclerka izpostavila sodelovanje med državama v boju proti visoki brezposelnosti mladih.

"Imava odnos, ki temelji na polnem zaupanju. Tudi vnaprej bova dobro sodelovala," pa je glede španskega premierja dejala nemška kanclerka.

Ljudska stranka bo posegla po pravnih sredstvih
Španska Ljudska stranka se je medtem odločila s pravnimi sredstvi ukrepati proti tistim, ki so objavili računovodske izpiske.

Eden od sekretarjev vladajoče stranke Carlos Floriano je napovedal, da bodo sprožili pravne postopke proti vsem tistim, ki so Ljudski strani ali njenim voditeljem pripisali nezakonite dejavnosti. Ob tem ni pojasnil, koga natančno bodo preganjali po sodni poti.

Nekdanji blagajnik stranke Luis Barcenas je danes afero označil za "nespodobno manipulacijo" in tudi on zanikal obstoj črnega sklada in vzporednega računovodstva.

Obtožbe so v Španiji, ki se spopada s številnimi korupcijskimi aferami, sprožile val zgražanja. Vodja španskih opozicijskih socialistov Alfredo Perez Rubalcaba je v nedeljo celo zahteval Rajoyev odstop.

Rajoy se otepa očitkov o korupciji