Merklova si želi, da bi bila nova vlada sestavljena do božiča. Foto: EPA
Merklova si želi, da bi bila nova vlada sestavljena do božiča. Foto: EPA

Zakonska določitev minimalne plače je eno izmed glavnih poglavij v pogajanjih o novi koalicijski vladi med krščanskimi demokrati (CDU) in socialdemokrati, pri katerem slednji ne želijo popuščati.

Da bi zagotovila sklenitev koalicijske pogodbe, naj bi bila nemška kanclerka zdaj pripravljena privoliti v to, da se minimalna plača določi pri osmih evrih in pol na uro, kar zahteva SPD.

Na kompromis je Merklova strankarske veljake skušala pripraviti na srečanju podmladka svoje stranke, kjer je namignila na sprejetje predloga o omenjeni urni postavki. "Ne bo nam uspelo z našo vizijo minimalne plače," je dejala in tako priznala, da bo moral CDU verjetno umakniti svoj predlog.

CDU za postopno uvajanje
Konservativci so se sicer tudi sami zavzemali za določitev minimalne plače, a za vsak sektor posebej in na ravni, ki bi bila dogovorjena med delodajalci in zaposlenimi, ne pa določena iz Berlina.

Na enotno določitev minimalne plače je namignil tudi vodja poslancev CDU-ja Volker Kauder, ki se je zavzel za postopno uveljavitev najnižjega dohodka v nekdanji Vzhodni Nemčiji, kjer so plačila nižja in brezposelnost višja, da ne bi bila ogrožena delovna mesta. To bo težko sprejemljivo za sindikate, ki podpirajo SPD.

Nekateri vodilni v podjetjih se bojijo, da bo zaradi uvedbe minimalne plače trpela konkurenčnost.