Merklova je v prisotnosti preživelih taboriščnikov položila spominski venec ... Foto: Reuters
Merklova je v prisotnosti preživelih taboriščnikov položila spominski venec ... Foto: Reuters
Angela Merkel
... uro pozneje pa v pivskem šotoru že nadaljevala predvolilno kampanjo. Foto: Reuters

"Zame je to prav poseben trenutek," je dejala Merklova, ki se je ob obisku v Dachauu srečala tudi s preživelimi nekdanjimi zaporniki.

Na kanclerko so se sicer usule kritike, da je obisk nekdanjega koncentracijskega taborišča izkoristila predvsem za predvolilno kampanjo. Predstavnik vlade Steffen Seibert je te kritike zavrnil in dejal, da se je Merklova zgolj odzvala na povabilo predsednika odbora nekdanjih zapornikov Dachaua, 93-letnega Maxa Mannheimerja. Ta je že pred obiskom Merklove izjavil, da bo za preživele kanclerkin obisk "velika čast in zgodovinski dogodek".

Model za druga taborišča
Nacisti so Dachau odprli leta 1933 kot koncentracijsko taborišče za politične zapornike, in sicer le nekaj tednov po tem, ko je Adolf Hitler prevzel oblast. Za naciste je bil Dachau model za poznejših več sto drugih koncentracijskih taborišč in je veljal kot "šola nasilja".

V 12 letih obstoja je bilo v Dachauu in njegovih številnih pomožnih taboriščih zaprtih več kot 200.000 Judov, homoseksualcev, Romov, političnih nasprotnikov in drugih iz vse Evrope, tudi Slovencev. Več kot 43.000 jih je bilo ubitih ali pa so umrli zaradi lakote, preden so taborišče 29. aprila 1945 osvobodili ameriški vojaki.

Letno zdaj ta spominski center obišče okoli 800.000 ljudi z vsega sveta, ki jih ob vhodu pričaka zlovešči napis "Arbeit macht frei" (Delo osvobaja).

Na obisku pri zaveznikih
Le okoli 15 minut po končanem obisku Dachaua pa je Merklova zamenjala razpoloženje in se v pivskem šotoru v bližnjem kraju udeležila dogodka, ki so ga priredili bavarski konservativci. Na odru se je pojavila z ansamblom v ozadju, katerega člani so bili oblečeni v znamenite usnjene hlače in dirndle, nazdravljala s pivom v roki in imela tudi politični govor.

Bavarski konservativci so glavni zavezniki v njeni želji po ponovni zmagi na parlamentarnih volitvah, ki bodo 22. septembra. Javnomnenjske ankete ji sicer napovedujejo prepričljivo zmago pred socialdemokrati.

Neokusno?
Renate Künast
iz opozicijskih zelenih, je opozorila, da je bilo to zelo netaktna in neokusna poteza od Merklove, da je obisk Dachaua stisnila med dve predvolilni srečanji na Bavarskem. "Vsak, ki želi v resnici počastiti spomin na grozote, ki so se dogajale, ne bi takšnega obiska opravil med predvolilno kampanjo," je dejala. Z njo pa se ni strinjala judovska skupnost v Nemčiji, saj so njeni predstavniki sporočili, da je obisk Merklove pokazal na njeno "zgodovinsko zavedanje in občutek odgovornosti".