Sredo v Davosu je zaznamoval govor Angele Merkel, ki vodi boj za obrambo evra in s tem projekta Evropske unije. Foto: Reuters
Sredo v Davosu je zaznamoval govor Angele Merkel, ki vodi boj za obrambo evra in s tem projekta Evropske unije. Foto: Reuters
Forinti in evri
Nemška kanclerka je prepričana, da bo evro v prihodnosti resnična skupna valuta Evropske unije. Foto: EPA

"Privaditi se bomo morali dejstvu, da bo Evropska komisija, ki ima že zdaj velike pristojnosti, postajala vedno bolj in bolj podobna vladi," je Merklova povedala o smeri razvoja Evropske unije na 42. srečanju Svetovnega gospodarskega foruma.

Nemška načela prenesena v Evropo
"Imeli bomo močan Evropski parlament, vodje vlad članic bodo delovali kot nekakšen zgornji dom, Evropsko sodišče pa bo branilo vladavino zakona," je napovedala nemška kanclerka. V osrednjem govoru dneva v Davosu je Merklova dodala, da je vzorec prihodnje ureditve Evropske unije že dobro znan Nemcem, ki imajo utečen sistem delitve oblasti med zveznimi državami in zvezno oblastjo.

Nemci želijo ubranljiv evrski sklad
V osrednjem delu nastopa pred političnimi in gospodarskimi voditelji sveta je Merklova zavrnila predloge finančnega sveta, ki pričakuje, da se bo sklad za obrambo evra vsaj še podvojil, če ne potrojil. Povečanje rezerv naj bi povrnilo zaupanje sveta v evro in v 17 članic EU-ja, uporabnic skupne evropske valute, ki zadnji dve leti preživlja najhujšo krizo v zgodovini.

"Zdaj rečejo: Če bi bil dvakrat večji ... Nekateri pravijo: Četudi bo dvakrat večji, vam ne bomo verjeli, če pa bi bil trikrat večji, bi vam pa resnično verjeli. Ob tem se sama vedno vprašam, kako dolgo je takšno govorjenje zaupanja vredno," je premierka najpomembnejše evropske države okrcala nezaupljive svetovne finančnike. "V Nemčiji ne želimo položaja, ko ne bomo mogli držati obljube," je bila odkrita 57-letna kanclerka.

Povečati konkurenčnost, ne sklade
Marca naj bi Berlin predlagal Evropski uniji, da obstoječi EFSF in prihajajoči ESM delujeta vzporedno. Prvi začasni mehanizem za stabilnost evra ima trenutno 250 milijard evrov rezerv, drugi stalni mehanizem pa jih bo imel 500 milijard. Merklova je poudarila, da se zaupanje v evro in Evropo ne bo povrnilo z višanjem sredstev v evrskih skladih, temveč z obvezujočimi finančnimi pravili in reformami, s katerimi se bo povečala konkurenčnost Evropske unije.