Jens Spahn, ki je do Merklova zelo kritičen, bo v novi vladi zasedel mesto zdravstvenega ministra. Foto: Reuters
Jens Spahn, ki je do Merklova zelo kritičen, bo v novi vladi zasedel mesto zdravstvenega ministra. Foto: Reuters

37-letni Jens Spahn, ki je bil doslej namestnik finančnega ministra in je eden največjih kritikov kanclerke, bo v novi veliki koaliciji zdravstveni minister, dosedanji vodja kanclerkinega urada Peter Altmeier pa bo minister za gospodarstvo. V kvoti stranke so še ministrstvo za obrambo, ki ga bo še naprej vodila Ursula von der Leyen, dosedanja vodja CDU-ja v zvezni deželi Porenje - Pfalško Julia Klöckner bo ministrica za kmetijstvo, nova ministrica za izobraževanje pa bo 46-letna poslanka v zveznem parlamentu Anja Karliczek.

Z izbiro Spahna je Merklova upoštevala pozive podmladka in konservativnejših članov stranke k njeni pomladitvi in prenovi. Spahn se omenja tudi kot eden izmed morebitnih naslednikov Merklove na kanclerskem položaju.

Okoli 1.000 delegatov CDU-ja bo na ponedeljkovem kongresu potrjevalo koalicijsko pogodbo s sestrsko Krščanskosocialno unijo (CSU) in socialdemokrati (SPD). Koalicijo bodo kljub precejšnjemu nezadovoljstvu s pogodbo, predvsem razdelitvijo ministrskih položajev, podprli. Številni kanclerki očitajo, da je zaradi vodenja že četrte zaporedne vlade preveč popustila.

Socialdemokrati so namreč v zameno za vstop v novo veliko koalicijo zahtevali tri ključna ministrstva, in sicer finančno, zunanje in za delo. Za CDU je še posebej boleča izguba finančnega resorja, na čelu katerega naj bi veterana CDU-ja Wolfganga Schäubleja nasledil župan Hamburga Olaf Scholz.