Merklova je med dvodnevnim obiskom Japonske spoznala tudi robota Asima. Foto: EPA
Merklova je med dvodnevnim obiskom Japonske spoznala tudi robota Asima. Foto: EPA
Nemška kanclerka in cesar Akihito. Foto: EPA
Obisk Merklove na Japonskem

Obisk v deželi vzhajajočega sonca je začela s predavanjem profesorjem in študentom ob 70. obletnici konca druge svetovne vojne. Po besedah Merklove sprava in zbliževanje držav v Evropi ne bi bila mogoča brez "velikodušnih gest" in pripravljenosti na spravo tistih držav, ki jih je Nemčija med vojno napadla. "To je bilo mogoče, ker se je Nemčija s svojo zgodovino spopadla pošteno. A tudi ker so zavezniške sile, ki so nadzirale Nemčijo po vojni, videle velik pomen v tem, da se Nemčija spopada s svojo preteklostjo," je dejala.

"Bile so tudi velike osebnosti, ki so dejale: Stopimo korak drug k drugemu," je dejala in pri tem izpostavila predvsem vlogo Francije. "Nemčija je imela veliko srečo, da smo bili znova sprejeti v mednarodno skupnost," je dejala ob očitnem namigovanju na spore v regiji, ki so tudi posledica medvojnih dejanj Japonske.

Kitajska kritizira Japonsko
Kitajska in Severna Koreja namreč Japonski očitata, da se izmika odgovornosti za grozote, ki jih je počela med 2. svetovno vojno. V nedeljo je tako kitajski zunanji minister Vang Ji dejal, da bi bil japonski premier Šinzo Abe dobrodošel na slovesnosti ob spominu na konec 2. svetovne vojne, a le, če bo "iskren glede preteklosti". Merklova je sicer poudarila, da ne želi dajati nasvetov glede omenjene teme. Namigi od zunaj pogosto povzročijo, da je narodu to potem še težje sprejeti. "To mora priti iz družbe same," je menila.

Abe se sicer pripravlja na izjavo ob 70. obletnici konca vojne, njegovim besedam pa bodo še posebej natančno prisluhnili v Pekingu in Seulu.

Merklova se je potem sestala z japonskim cesarjem Akihitom in s premierjem Šinzom Abejem.

Obisk Merklove na Japonskem