Nemška kanclerka Angela Merkel, ki bo očitno še četrtič zapored vodila nemško vlado, je po Forbesovi oceni najvplivnejša ženska na svetu. Foto: EPA
Nemška kanclerka Angela Merkel, ki bo očitno še četrtič zapored vodila nemško vlado, je po Forbesovi oceni najvplivnejša ženska na svetu. Foto: EPA

"Nemčija je četrta najmočnejša gospodarska sila po bruto domačem proizvodu in najmočnejša, ki jo vodi ženska," so o Merklovi zapisali pri reviji.

Za dvema političarkama se je na tretje mesto najvplivnejših žensk uvrstila Melinda Gates, ki skupaj z možem Billom Gatesom vodi sklad za boj proti revščini in za izboljšanje zdravstva. Nato pa do desetega mesta sledijo Sheryl Sandberg, Mary Barra, Susan Wojcicki, Abigail Johnson, Christine Lagarde, Ana Patricia Botin in Ginni Rometty.

Grabar-Kitarovićeva na 39. mestu
Na seznamu je sicer več žensk iz sveta politike, med njimi na 39. mestu tudi hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović. Med vplivnejšimi ženskami iz sosednjih držav Slovenije pa sta še dve Italijanki, in sicer visoka zunanjepolitična predstavnica EU-ja Federica Mogherini na 17. mestu in generalna direktorica Cerna Fabiola Gianotti na 81. mestu.

Clintonova padla z drugega na 65. mesto
Forbes pa je na seznam uvrstil tudi hčer ameriškega predsednika Donalda Trumpa, Ivanko, ki ji je prisodil 19. mesto. Na seznamu pa ni prve dame ZDA Melanie. Se je pa zato na 43. mesto uvrstila še ameriška veleposlanica pri ZN-u Nikki Haley. Demokratka Hillary Clinton pa je z lanskega drugega mesta padla na 65., je še razvidno s Forbesovega seznama.