Mešal je obljubil, da bodo Izraelce začeli opozarjati pred izstrelitvami svojih raket. Foto: EPA
Mešal je obljubil, da bodo Izraelce začeli opozarjati pred izstrelitvami svojih raket. Foto: EPA
Gaza
V napadu na sosesko Sabra v mestu Gaza je bilo ranjenih 40 civilistov, navajajo palestinski viri. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Egipt poziva Hamas in Izrael k premirju

Izrael je že od začetka zatrjeval, da je za ugrabitev in smrt dveh 16-letnikov in enega 19-letnika kriv Hamas, kar pa je ta zanikal. Politični vodja gibanja Kaled Mešal, ki živi v izgnanstvu, je v petkovem pogovoru za Yahoo! News prvič priznal, da so najstnike ugrabili in ubili pripadniki Hamasa, a brez vednosti vodstva.

"Predhodno nismo bili seznanjeni s tem dejanjem skupine Hamasovih pripadnikov. A razumemo, da so ljudje zafrustrirani pod okupacijo in zatiranjem, zato se zatečejo k takim dejanjem," je dejal in pojasnil, da so izraelski vojaki in naseljenci na Zahodnem bregu agresorji, ki nezakonito živijo na okupiranem in ukradenem ozemlju, zato imajo Palestinci pravico do upora.

Izrael je po izginotju najstnikov sprožil obsežno operacijo na Zahodnem bregu in zaprl več sto osumljenih pripadnikov Hamasa, ki se je nato odzval z raketnimi napadi iz Gaze na izraelsko ozemlje, čemur je sledil silovit izraelski odgovor in šest tednov trajajoča ofenziva, v kateri je bilo ubitih več kot dva tisoč Palestincev, večinoma civilistov.

Mešal je zavrnil primerjavo Hamasa s skrajneži skupine Islamska država, ki jo je izrekel izraelski premier Benjamin Netanjahu. Po njegovih besedah Hamas nasprotuje ubijanju civilistov in novinarjev, ob tem pa pripomnil, da je med izraelskimi napadi na Gazo umrlo 15 novinarjev. "Vprašanje je, kdo v resnici ubija civiliste," je dejal politični vodja, ki trenutno živi v Katarju.

Nasilje se nadaljuje
Izraelska vojska je tudi v soboto izvedla več zračnih napadov in ubila petčlansko družino s tremi otroki. Po podatkih palestinskega ministrstva za zdravje je bilo od začetka izraelske ofenzive na Gazo ubitih 2.096 Palestincev, 10.550 je bilo ranjenih. Združeni narodi ocenjujejo, da je kar 70 odstotkov žrtev civilistov.

V kraju Zavajda so izraelske rakete zadele stanovanjsko hišo in ubile očeta in mater ter njune tri otroke. V soseski Zajtun pa je bilo v napadu ranjenih osem civilistov. V napadu sta bili uničeni tudi mošeji v Han Junisu na jugu Gaze, tretja, v begunskem taborišču Šati, ki je že bila poškodovana, pa je bila znova bombardirana.

Izraelska vojska je napadla tudi dve vojaški oporišči, ki naj bi pripadali vojaškemu krilu Hamasa, poimenovanem Brigade Ezedina Al Kasama.Sicer pa obstreljevanje izraelskih naselij nadaljuje tudi Hamas, nanje je izstrelil najmanj tri rakete. V petkovem napadu je bil ubit štiriletni deček. Po navedbah izraelskih oblasti naj bi Hamas v preteklih štirih dneh nad Izrael izstrelil več kot 500 raket.

Poziv mednarodni skupnosti
Palestinski predsednik Mahmud Abas in Mešal sta med pogovori v Dohi pozvala Združene narode k oblikovanju časovnega roka, v katerem mora Izrael končati ofenzivo.

Palestinski pogajalci so Izrael obtožili zavlačevanja pri mirovnih pogajanjih in nepripravljenosti za sprejem njihovih predlogov o končanju nasilja. S tem bi se namreč končala tudi osemletna blokada, ki prepoveduje uvoz in izvoz dobrin ter prehod ljudi iz Gaze. Izrael je zavrnil pogajanja, saj zahteva popolno demilitarizacijo Gaze. Palestinci v to ne privolijo, saj izraelska vojska nadaljuje napade.

Egipt poziva Hamas in Izrael k premirju