Nokia ne bo več proizvajala mobilnih telefonov. V prihodnosti se bo osredotočila na omrežno infrastrukturo in storitve. Foto: EPA
Nokia ne bo več proizvajala mobilnih telefonov. V prihodnosti se bo osredotočila na omrežno infrastrukturo in storitve. Foto: EPA
Lumia 1020, Nokia
Delnice Nokie so se po najavi dogovora na helsinški borzi podražile za kar 45 odstotkov, in skočile na 4,3 evra za delnico. Foto: EPA

"To je drzen korak v prihodnost in zmagovalna kombinacija, tako za zaposlene, delničarje kot za potrošnike obeh podjetij," je dejal Microsoftov izvršni direktor Steve Ballmer.
Microsoftu so namreč mnogi očitali, da se ni dovolj hitro prilagodil trgu mobilnih telefonov. Nokia, ki je bila nekoč vodilni proizvajalec mobilnih telefonov na svetu, že nekaj let izgublja bitko s pronicljivima tekmecema južnokorejskim Samsungom in ameriškim Applom. To pa predvsem na račun vztrajanja pri svojem operacijskem sistemu za mobilne naprave, ki se ni mogel kosati z Googlovim operacijskim sistemom Android in Applovim sistemom Ios.

Podelila bo tudi licenco na patente
Nokia bo Microsoftu podelila 10-letno neekskluzivno licenco za svoje patente, sama pa se bo v prihodnje osredotočila na omrežno infrastrukturo in storitve. V podjetju so ob tem najavili takojšen odhod zdajšnjega glavnega izvršnega direktorja Stephena Elopa, ki je leta 2010 prišel v finsko podjetje prav iz Microsofta s ciljem, da bi se Nokii pomagal postaviti nazaj na noge. Namesto njega bo krmilo družbe začasno prevzel predsednik upravnega odbora Risto Siilasmaa.

Prevzem posla naslednje leto
Posel naj bi bil dokončno izpeljan na začetku leta 2014, ko bo 32.000 zaposlenih na Nokii dobilo novega delodajalca, torej Microsoft. Izvedba posla naj bi bila le še stvar dogovora med delničarji.

Od omenjene kupnine v višini 5,44 milijarde evrov se 3,79 milijarde evrov nanaša na nakup Nokijine enote za mobilne naprave in storitve, 1,65 milijarde evrov pa na patente in prihodnje opcije. Nokia bo od tega posla na koncu vknjižila okoli 3,2 milijarde evrov, s katerimi bo okrepila svoj finančni položaj in postavila trdno podlago na prihodnje investicije v svoje preostale dejavnosti.

Po številu prodanih mobilnih telefonov je po podatkih mednarodne analitske hiše Gartner lani prvo mesto tako zasedal Samsung – v drugem četrtletju letošnjega leta je prodal 107,5 milijona mobilnih telefonov. Njegov deleže na trgu je 24,7-odstoten, Nokijin pa 14-odstoten. Na tretjem mestu jima s 7,3 odstotki sledi Apple, nato še LG in ZTE.

Lumia ni izpolnila pričakovanj
Nokia se je v svojih poskusov, da bi si povrnila nekdanji položaj, v začetku leta 2011 pod vodstvom Elopa odločila za korenit preobrat. Le nekaj mesecev po prihodu Elopa je namreč Nokia sklenila strateško partnerstvo z Microsoftom in prehod na Microsoftov sistem Windows Phone. Pametne telefone z omenjenim operacijskim sistemom je na trgu predstavila pod znamko Lumia.

S tem sta kmalu konkurirala Samsungovim Galaxyjem S in Applovim Iphonom. Poskus ni obrodil zadovoljivih sadov, zato je Nokia najavila umik s trga mobilnih telefonov in potrdila številna ugibanja o prevzemu Microsofta, ki so se pojavljala v zadnjih letih.

Nova imena v vodstvu Microsofta
Nokia je prav pretekli mesec zaključila 1,7 milijarde evrov vreden odkup 50-odstotnega deleža, ki ga je nemški tehnološki velikan Siemens imel v njuni leta 2007 ustanovljeni skupni družbi Nokia Siemens Networks. Ta ponuja telekomunikacijske rešitve za fiksna in mobilna omrežja, po ponovnem prehodu pod popoln nadzor Nokie pa se je preimenovala v Nokia Solutions and Networks.

Omenjeni posel bo po poročanju medijev prinesel tudi nekaj novih imen v vodstvo Microsofta, med njimi bo tudi že omenjeni dosedanji glavni izvršni direktor Nokie in nekdanji Microsoftov visoki uslužbenec Elop. Slednjega se omenja tudi med potencialnimi nasledniki Ballmerja, ki je avgusta najavil, da želi v 12 mesecih zapustiti svoj položaj in se upokojiti.