Hrvaški premier ne izbira več besed, pritisk bližnjih parlamentarnih volitev je vse bližji, zdaj je v nekaj stavkih užalil tako srbsko državno vodstvo kot hrvaško predsednico. Foto: BoBo
Hrvaški premier ne izbira več besed, pritisk bližnjih parlamentarnih volitev je vse bližji, zdaj je v nekaj stavkih užalil tako srbsko državno vodstvo kot hrvaško predsednico. Foto: BoBo
Na Madžarsko letos prišlo že 260 tisoč prebežnikov

V odzivu na izjavo Vučića za hrvaško televizijo RTL, da naj "Hrvaška pusti Srbijo na miru", potem ko je hrvaške voditelje obtožil, da jim je Srbija glavna tarča v predvolilni kampanji, je Milanović odvrnil, da se Beograd dogovorov ne drži. Hrvaški premier je pristavil, da se z Vučićem sploh ne želi več pogovarjati.

"Šoping" v New Yorku z "neznancem" ga ne zanima
Ob tem se je Milanović obregnil tudi ob srečanje hrvaške predsednice Kolinde Grabar Kitarović s srbskim predsednikom Tomislavom Nikolićem ob robu zasedanja Generalne skupščine Združenih narodovo v New Yorku. "Sam ne hodim po nakupih po New Yorku in kdo je sploh ta Nikolić?" se je vprašal hrvaški premier in osupnil zbrane novinarje.

Vučić v bran vzel tudi svojega predsednika
Na to izjavo se je hitro odzval srbski premier Aleksandar Vučić z omenjeno izjavo, da bi se pogovarjal tudi s hudičem. "Pogovarjal bi se tudi s črnim hudičem, če bi to koristilo Srbiji in regionalni stabilnosti, za dobre in prijateljske odnose med narodi in državami. Mogoče pa ni slabo, da se po tem vprašanju vidi razlika," je Vučić spretno dregnil Milanovića. Obžaloval je izjavo Milanovića in dejal, da si Srbija želi dobre odnose s Hrvaško in je vedno pripravljena na pogovore.

Kot nesprejemljivo žalitev pa je Vučić označil izjavo Milanovića na račun srbskega predsednika. "Nesprejemljivo in nedopustno je, da nekdo žali predsednika in institucije Republike Srbije s tem, da pravi, da ne ve, kdo so ti ljudje in kaj delajo. To veliko več pove o tistem, ki je to rekel, kot o tistih, na katerega se nanašajo te besede," je ocenil Vučić.

Ostre besede tudi po umiku mejnih ukrepov
Vse ostrejše besede na relaciji vlad v Zagrebu in Beogradu so začele padati zaradi begunske krize, ko sta obe strani potegnili nekaj enostranskih potez, o katerih druga druge nista obveščali. A kaplja čez rob je bila hrvaška zapora mejnih prehodov, pri čemer pa so tolerirali prehajanje prebežnikov prek meje, stopnjevalo pa se je z zaporo tovornega prometa iz Srbije, na kar so Srbi sprejeli protiukrepe.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom.

Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih pod novico: Zaradi begunske krize srečanje notranjih ministrov Slovenije in Madžarske.

Na Madžarsko letos prišlo že 260 tisoč prebežnikov