Hrvaški premier Zoran Milanović je odpovedal udeležbo na srečanju voditeljev 16 držav srednje in vzhodne Evrope s kitajskim premierjem Li Kečjangom. Foto: EPA
Hrvaški premier Zoran Milanović je odpovedal udeležbo na srečanju voditeljev 16 držav srednje in vzhodne Evrope s kitajskim premierjem Li Kečjangom. Foto: EPA

Jutarnji list je poročal, da bi hrvaški premier Zoran Milanović z obiskom v Beogradu prizadel hrvaško javnost, ki je ogorčena nad vedenjem srbskih političnih voditeljev v primeru haaškega obtoženca Vojislava Šešlja. Hkrati opozarja, da mora Milanović čim prej nadomestiti srečanje z najvišjimi predstavniki Kitajske, ki je pobudnica srečanja 16+1, s katerim želi okrepiti politično in gospodarsko sodelovanje z državami srednje in vzhodne Evrope. Namesto Milanovića bo hrvaško na srečanju v Beogradu zastopal minister za morje, promet in infrastrukturo Siniša Hajdaš Dončić.

Vučić: Resolucija je žaljiva
Evropski parlament je z resolucijo obsodil izjave Šešlja in kritiziral srbske oblasti, ker se niso ustrezno odzvale. Srbski premier Aleksandar Vučić je namreč v Beogradu dejal, da je četrtkova resolucija Evropskega parlamenta o Srbiji in Šešlju "žaljiva". Hrvaški premier je ob tem dejal, da bi v Zagrebu od Vučića radi slišali, "da oblasti v Srbiji nikakor ne podpirajo Šešljevega vojnega hujskaštva". Spominja, da sta bila tako Vučić kot srbski predsednik Tomislav Nikolić Šešljeva sodelavca.

"Vsi ti ljudje so bili ista politična družba v 90. letih in vse, kar zahtevamo, je, naj povedo, da to ni v redu, da je to zlo, in se od tega tudi ogradijo," je izjavil Milanović med obiskom v Dubrovniku. Kot je dodal, verjame, da bi to prejšnja srbska oblast storila, medtem ko aktualni državni vrh Srbije tega ne želi. "V takšnih okoliščinah je smešno, da grem tja. Imajo težave, a se morajo z njimi tudi spopasti. Da ne grem, sem se odločil še pred četrtkovo novinarsko konferenco srbske vlade."

Nikolić: Želijo zamenjavo oblasti
Nikolić je v odzivu dejal, da je cilj haaškega sodišča "zamenjava oblasti v Srbiji" in da ne bi bilo nepošteno, da odstopi, saj bi za njim na oblast prišli "mnogo hujši, kar bi lahko Srbijo pripeljalo v pekel", piše srbski portal B92. "Glede haaškega sodišča pa se postavlja vprašanje, kaj je cilj njihove cirkuške predstave, njihovih mentorjev in klovnov. Kaj želijo doseči, menjavo oblasti? Mar ni tako, da v demokratičnih družbah o tem odločajo državljani," se je vprašal Nikolić in dodal, da Srbija vodi politiko miru in stabilnosti.

Resoluciji Evropskega parlamenta je nasprotovalo tudi nekaj slovenskih evropskih poslancev, saj so ocenili, da je preveč pozornosti namenjene vodji srbskih radikalcev. Na vprašanje, ali bo Hrvaška zaradi zapleta s Šešljem ovirala srbsko pot proti EU-ju, je odgovoril, da pričakuje odgovornejše in konstruktivnejše vedenje srbske vlade.