Izpuščene otroke zdaj čaka naporna rehabilitacija. Foto: Reuters
Izpuščene otroke zdaj čaka naporna rehabilitacija. Foto: Reuters

Dogovor je bil sklenjen ob posredovanju Združenih narodov, ki skušajo doseči nacionalno spravo po dveh letih kaosa, v katerem je umrlo na tisoče ljudi, več kot milijon pa jih je moralo zapustiti svoje domove. Glavnih osem milic, ki so vključene v dogovor, naj bi imelo po ocenah Unicefa v svojih vrstah od 6.000 do 10.000 otrok.

"To je ključen korak naprej pri zaščiti otrok v državi," je dejal odposlanec Unicefa v Srednjeafriški republiki Mohamed Malick Fall. Organizacija ZN-a za otroke v svojih poročilih ocenjuje, da je država v osrčju Afrike ena izmed najhujših držav za otroke na svetu. Zdaj se bodo v organizaciji posvetili združitvi izpuščenih otrok z njihovimi družinami.

Lani je bilo s pomočjo Unicefa na prostost izpuščenih več kot 2.800 otrok, leto dni prej pa 500. Vodja ene izmed oboroženih skupin, ki je bila del upornikov, ki so leta 2013 za kratek čas prevzeli oblast, je zaprosil Unicef, naj izšola izpuščene otroke, saj gre večinoma za sirote.

Dolgotrajna rehabilitacija
V Unicefu priznavajo, da je pred njimi težka naloga in da je izpustitev šele začetek, saj gre za naporen in dolgotrajen proces vključevanja v družbo za otroke, ki so še pred kratkim nosili orožje.

Srednjeafriška republika je razdeljena na krščanski jug, ki je pod nadzorom vlade v Banguiju, in muslimanski sever, ki ga nadzirajo uporniki. V državi je trenutno nameščenih nekaj tisoč pripadnikov mirovnih sil ZN-a in francoskih vojakov.

V kaos je Srednjeafriška republika zdrsnila pred dvema letoma, ko je zavezništvo pretežno muslimanskih uporniških skupin strmoglavilo predsednika Francoisa Bozizeja in prevzelo oblast, a ne za dolgo, saj je kmalu prišlo do njihove odstavitve, s tem pa tudi do medetničnega obračunavanja med pripadniki muslimanske in krščanske skupnosti, ki je skoraj pripeljalo do genocida.